”Vi ser ett behov av ökad samverkan och ett ökat konkret stöd från statlig nivå”, säger Patrik Sundström, digitaliseringschef på SKR. Foto: EPA/Sascha Steinbach/TT och SKR

SKR om att motverka it-attacker: Regeringen behöver utforma bättre stöd

Uppdaterad
Publicerad

Hackerattacken mot Kalix kommun har slagit ut kommunens it-system och påverkat samhällsbärande verksamheter. Men det är varken första eller sista gången som en händelse som denna inträffar.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, anser att regeringen bör ta ett större ansvar för att motverka den här typen av attacker.

– Det behöver bli ännu tydligare, säger digitaliseringschef Patrik Sundström.

Samhällsservicen har drabbats hårt i samband med it-attacken mot Kalix kommun. Händelsen har orsakat en allvarlig driftstörning som slagit ut stora delar av de digitala systemen. I värsta fall kan kommunen behöva bygga upp systemen på nytt.

– Man blir riktigt ledsen att vi i kommunvärlden, och regionvärlden, som också varit hårt drabbade, inte har hjälpts åt på ett bättre sätt, säger kommundirektör Maria Henriksson till SVT.

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) vill se krafttag från politiken och andra som kan hjälpa till att stoppa den här typen av brottslighet.

”Regeringen har ett ansvar”

Patrik Sundström är digitaliseringschef på Sveriges kommuner och regioner, SKR. Han understryker att detta handlar om grov, organiserad och ofta internationell brottslighet, som hotar demokratin och hela samhället.

– Att stå emot det är ingenting som enbart kan ligga på enskilda organisationer utan handlar om samhällets samlade motståndskraft.

– Det vilar på regeringen att säkerställa att Sverige som nation har ett starkt skydd mot den här typen av attacker, oavsett var de inträffar.

På frågan vilken hjälp som finns att få från SKR svarar Sundström att organisationens roll är att tillhandahålla möjligheter till kunskapsutbyte och samordning, något man enligt honom redan gör på flera olika sätt. Bland annat finns två olika nätverk för informationssäkerhetssamordnare från både kommuner och regioner. Man har också tagit fram ett särskilt metodstöd.

– Vi ser att de här frågorna blir allt viktigare i takt med den ökade digitaliseringen i samhället. Här har regeringen och de statliga myndigheterna ett ansvar att möta behovet av samordning, koordinering, erfarenhetsutbyte och kunskapsstöd.

Efterlyser tydligare styrning

SKR ser också ett behov av ökad samverkan mellan fler samhällsaktörer och ett ökat konkret stöd från statlig nivå.

– Vi har bland annat MSB, Post- och telestyrelsen, Försvarsmakten, FRA, Säkerhetspolisen, Polisen och Försvarets materielverk. Alla gör ett väldigt bra arbete var för sig, men vi ser att det på ett bättre sätt behöver omfamna kommuner och regioners behov samtidigt som det blir tydligare vem av de här myndigheterna som faktiskt håller i taktpinnen, säger Patrik Sundström.

Digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar menar å sin sida att det är otvetydigt att det ligger hos kommunerna att se till att deras it-lösningar är säkra och trygga.

– I dag finns det inget legalt utrymme för staten att gå in och peka med hela handen utan det här ligger hos det kommunala självstyret. Samverkan mellan kommunerna och regionerna är SKR:s ansvar, säger Farmanbar till SVT Nyheter.

Han konstaterar också att det är SKR som ”håller i taktpinnen”.

– Jag noterar att SKR signalerar att de vill ha större statlig styrning och kontroll för att kunna motverka den här typen av attacker, och det är ett samtal som vi är beredda att ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.