Våren är en farlig tid på fruset vatten. Foto: Arkivbild: Johan Nilsson, TT

Skräckvecka på isen – flera dödsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Dödsfallen har avlöst varandra under veckan och flera personer har dött på de svenska isarna.
Nu vill Issäkerhetsrådet varna för den förrädiska vårisen.

Veckan började med att en kvinna gick genom isen med spark utanför Skellefteå. Hon var i 85-årsåldern och avled till följd av olyckan.

Tragiken fortsatte på tisdagskvällen när två män, i 50- och 70-årsåldern, dog efter en isolycka norr om Ludvika och på torsdagen gick ytterligare två män, i 65- och 85-årsåldern, genom isen med fyrhjuling utanför Ovanåker. På fredagskvällen avled en man i 40-årsåldern efter att en snöskoter setts försvinna genom isen på en sjö norr om Gäddede i Strömsunds kommun.

Varnar för vårisen

Dödsolyckorna får Issäkerhetsrådet att uppmana människor att vara särskilt försiktiga på vårisen.

– Det är så fint så här års. Tänk en morgon med klar luft, sol och blank is. Det är svårt att hålla sig på land, säger Jan Insulander, projektledare för Issäkerhetsrådet.

Varje år dör runt tio personer i svenska isolyckor och våren är en farlig tid på fruset vatten.

– På vintern reflekteras värmen bort eftersom solen inte står så högt, men nu står solen högt och det betyder att strålningen går djupt ner i isen.

Vårisen kan vara lite grönaktig, mjuk och brister lätt. Säkrast är isen på tidiga morgnar och kalla nätter, men det är fortfarande viktigt att ta med både ispiken och kompisen, säger Insulander.

– Sverige är avlångt och i mellersta Sverige ska man nu vara väldigt försiktig med att ge sig ut på isen, om man inte är superexpert och har ett gäng kompisar med sig, säger han.

”Gentlemän i riskzonen”

Det är lätt hänt att överskatta sin expertis.

– Äldre gentlemän ligger i riskzonen eftersom de tycker att de vet precis hur man gör. Det är en grupp som är svår att nå med information, säger Jan Insulander.

Antal omkomna i isolyckor i Sverige.

  • 2019: 11
  • 2018: 15
  • 2017: 11
  • 2016: 20
  • 2015: 4
  • 2014: 16
  • 2013: 8
  • 2012: 10
  • 2011: 4
  • 2010: 3

*I genomsnitt 10 omkomna om året under perioden.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer