Torskarna svälter i Östersjön, vilket rubbar ekosystemet. Foto: Peter Löfgren

Skrämmande bilder på torsken: Mager och full av parasiter

Uppdaterad
Publicerad

Svältfödda och fulla av parasiter. I en ny dokumentär ges en dyster bild av torskarna i Östersjön.
– Torsken är liten och mager. Den svälter ihjäl, säger journalisten Peter Löfgren.

Forskare larmar om att antalet lekmogna torskar i östra Östersjön och Kattegatt blir allt färre. Men det handlar inte bara om att de blir färre -  många är också svältfödda och fulla av mask.

”Torsken svälter ihjäl”

I den nya dokumentären ”Torsken – havets hopp” ger journalisten Peter Löfgren en dyster bild av hur torsken mår.

– Det senaste året har jag försökt att hitta stor torsk i Östersjön. Jag har åkt med framstående forskare, fiskare och de bästa dykarna, men vi har inte lyckats. Torsken är liten och mager. Den svälter ihjäl, säger han i Morgonstudion.

Parasit har ihjäl torskar

Dokumentären visar också att flera torskar är fulla av mask. Masken kommer från sälarna, som blivit allt fler i Östersjön. I sälarnas avföring finns ägg, som små fiskar får i sig. När torskarna i sin tur äter dessa fiskar tar sig parasiten sig in i bland annat torskens lever.

– I varje torsk som vi hittar finns nu denna parasit. Det är inte bara otäckt att äta den, utan den skadar ju också torsken, säger Peter Löfgren.

Hur påverkar detta oss människor?

– Vi kan ju också bli sjuka och få ont i magen. Men det går att laga till den så att masken försvinner, eller så fryser man den. Men problemet berör inte bara oss människor, utan torsken dör. Om torsken försvinner ökar algblomningen, vilket gör att vi får döda bottnar, där inget liv kan finnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.