Efter att ha mått dåligt under flera år tog Pernilla Mets livet av sig inne på Säters sjukhus. Foto: SVT

Skrevs in för sömnproblem – hängde sig på toaletten

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Pernilla mått psykiskt dåligt under flera år orkade hon inte längre. Efter ett självmordsförsök blev hon inlagd på en av landstingets psykiatriavdelningar på Säters sjukhus där hon en dag senare tog livet av sig.

– Jag kommer aldrig kunna släppa vad vården har gjort, säger Pernillas mamma Susanne Mets.

På gården utanför Borlänge har Pernillas föräldrar gjort i ordningen en egen minneslund. Ett staket format som en hästsko ramar in en stor blomsterrabatt.

– Pernilla var en hästintresserad tjej som ställde upp för sina vänner, berättar hennes syster Madeleine Saloranta.

Men de senaste åren mådde Pernilla dåligt. I omgångar låg hon inlagd på olika avdelningar och fick vård. I mitten av mars började hon må dåligt på nytt och hade problem att sova. Hon kontaktade vården men fick ingen tid förrän en månad senare. Hon valde då att överdosera sömnmedel och fick föras akut till sjukhus.

LÄS MER: 1.643 personer sökte hjälp – tog livet av sig

Efter självmordsförsöket fördes hon till avdelning 90 på Säters sjukhus där hon skrevs in för sömnproblem. Dagen efter tog hon sitt liv.

– En förälder ska inte överleva sina barn. Det kan hända olyckor, men här är hon på ett säkert ställe där hon ska ha vård, om hon hade fått det hade vi haft Pernilla kvar, säger Susanne Mets.

Ingen extra tillsyn

Vårdavdelningen dit hon kom är specialiserad på personer som mår psykiskt dåligt och har självmordstankar. Men trots att hon precis försökt ta sitt liv ansåg läkarna att hon inte behövde någon extra tillsyn utöver en gång i halvtimmen de tolv första timmarna. Ett beslut som blev ödesdigert.

– Hon kommer från ett självmordsförsök och läggs in på avdelningen och de släpper henne, säger Susanne Mets uppgivet.

Halv åtta på fredagsmorgonen när en annan patient behövde gå på toaletten hittar personalen Pernilla. Hon har då hängt sig.

LÄS MER: Tio år efter antagen nollvision mot självmord står statistiken helt still

I avdelningens utredning framgår att hon inte visiterades vid inskrivningen och att det inte fanns någon utökad bevakning.

”Oavsett hur säkerhetsmedvetna vi i verksamheten är, oavsett hur lokalerna länsas på saker som kan användas på ett skadligt sätt lyckas patienter enstaka gånger suicidera.”

– Det måste vara skämmigt för de ansvariga att råka ut för något sådant här, säger Susanne Mets.

Vill inte kommentera

När SVT Nyheter kontaktar överläkaren och verksamhetschefen på Säters sjukhus vill ingen av dem ställa upp på en intervju. Den sista av de anställda som såg Pernilla i liv gjorde det en halvtimme innan hon hittades. Hon satt då på sängen och skrev meddelanden. Ungefär samtidigt fick hennes mamma ett sista meddelande från sin dotter.

– 7:08 skrev Pernilla ”mamma jag orkar inte längre”, säger Susanne Mets.

LÄS MER: Tolv frågor och svar om självmord

Telefonen var trasig

Direkt efter att hon fått meddelandet försökte Susanne att ringa till avdelningen. Men telefonnumren på visitkortet som hon fått ifrån avdelningen gick till en avstängd patienttelefon som inte hade fungerat på flera månader. Inte heller via växeln kom hon fram till avdelningen.

Trots sina desperata försök att kontakta avdelningen går Pernillas liv inte att rädda. Istället blev hon uppringd en timme senare och fick beskedet om vad som hade hänt.

LÄS MER: Sju varningstecken som avslöjar om någon kan vara självmordsbenägen

Efter att avdelning 90 på Säters sjukhus skickat in sin utredning har Inspektionen för vård och omsorg begärt att få veta varför telefonen inte fungerar dygnet runt.

Familjen är upprörd över det som hänt och vill att någon ställs tills svars.

– Det var ingen som tog hennes rop på hjälp på allvar, säger hennes syster Madeleine Saloranta.

Har du självmordstankar? Vänd dig hit

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med. 

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. 

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. 

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. 

Jourhavande präst nås via 112. 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.