”Skriket får gärningsmannen att gå därifrån”

Uppdaterad
Publicerad

En av de sju män som knivhöggs den 3 mars i Vetlanda hade precis kommit ut från en blomsteraffär när han mötte den misstänkta gärningsmannen. Det blev en kamp på liv och död – och ett skrik kan ha räddat mannens liv.

Mannen bar en kasse med varor i famnen när han mötte den misstänkta gärningsmannen. Ett knivhugg gick rakt igenom kassen och träffade mannen i axeln. Sedan uppstod tumult när den angripne mannen försökte försvara sig.

– Av ren instinkt, rädsla och aggressivitet skriker han rakt ut. Det får gärningsmannen att gå därifrån. Då inser min klient att det forsar ut blod, säger mannens målsägarbiträde Sylvia Strid.

Knivhugget träffade en artär och mannen fick livshotande skador.

– Under omständigheterna mår han bra, men det här är något som psykiskt kommer påverka honom hela livet, säger Sylvia Strid.

Inledningsvis utreddes ett möjligt terrormotiv till knivdådet, men åklagaren har senare uppgett att det inte längre finns några sådana misstankar.

Hör målsägandebiträdet Sylvia Strid berätta om det dramatiska händelseförloppet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.