Lätt för hackare att fjärrstyra skrivare och webbkamera Foto: TT

Skrivare och webbkameror oskyddade

Uppdaterad
Publicerad

Många webbkameror och skrivare är oskyddade och lätta att ta över.

Många skrivare, webbkameror och andra elektronikprylar i våra hem är exponerade mot internet utan lösenordsskydd. Därmed är de åtkomliga för vem som helst, skriver Dagens Nyheter.En säkerhetsbrist hos en av de mest sålda skrivarna, HP Photosmart, gör att den i vissa fall kan bli nåbar på internet enbart genom att skriva in maskinens ip-adress i en vanlig webbläsare.

Tidningen köpte en skrivare, kopplade in den och lade ett foto på skannerbädden. I ett köpcentrum tre mil bort kunde DN:s reporter se bilden i en vanlig dator.

Genom att söka igenom alla ip-adresser i Sverige hittade tidningens minst 756 skrivare av den aktuella modellen, 248 webbkameror och minst 2 490 externa hårddiskar exponerade mot internet.uella modellen, 248 webbkameror och minst 2 490 externa hårddiskar exponerade mot internet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.