Göran Hellers. Foto: TT/SVT

Läkare: ”Skrota landstingen”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler höjer sina röster för att få bort ojämlikheten i sjukvården och några menar att vi bör skrota landstingen helt.

Det skiljer 60 procent i dödlighet i vissa sjukdomar mellan olika landsting, enligt smärtläkaren Björn Bragée, mer känd som Arga doktorn i SVT-programmet med samma namn. Och Göran Hellers, konsult i sjukvårdsplanering med världen som arbetsplats, menar att det är dags för Sverige att skrota landstingen och införa en nationell sjukförsäkring som är lika för alla.

– Där är rena postnummerlotteriet om man ska överleva eller inte, säger smärtläkaren Björn Bragée, känd från SVT:s Arga doktorn.

Hans bror gick bort

Och han har personlig erfarenhet av hur illa det kan vara.

– Min egen bror, han dog i somras därför att han fick fel vård i fel landsting. Det är så enorma skillnader i väntetider mellan landstingen. Han fick vänta i åtta månader på diagnosen att han hade blåscancer och det klarade han inte av. Hade han bott i ett annat landsting hade det löst sig på tre veckor.

– Vi har en sjukvård där vården inte har nåt ansvar, tycks det. Kan bara inte förstå hur man som överläkare i ett landsting kan acceptera att man har åtta månaders väntetid vid livshotande tumörer. Köer och väntetider handlar sällan om resurser utan det är sådant som kan lösas billigt, snabbt och enkelt, tidigt om man har rätt organisation och rätt inställning. Det visade vi gång på gång i SVT-programmet Arga doktorn, säger Björn Bragée.

Landstingen 160 år gamla

Systemet med landsting infördes i Sverige på 1860-talet. Tanken var då att få ett lokalt inflytande och kunna samverka kring dyra investeringar. Något som i dag har spelat ut sin roll enligt många bedömare. I dag står en enig läkarkår och kräver att politikerna ska ta itu med den splittrade, ojämlika landstingsvården som vi har.

Göran Hellers var tidigare chef för kirurgen på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. I dag är han konsult i sjukvårdsplanering med uppdrag för bland andra Världsbanken och har världen som arbetsplats.

Och han menar att Sverige i stort sett är det enda landet i världen som har det här systemet med landsting. De som har haft ett liknande system tidigare har tagit bort det eftersom det är inneffektivt. Han är förvånad över hur svårt det är för sjuka människor att få vård.

– Jag har jobbat i ett 30-tal länder vid det här laget och Sverige är unikt. Vi har en jättedålig tillgänglighet. Jättedålig!, säger han.

– Det tar lång tid att få besökstid, det skickas remisser hit och dit, det är svårt för patienter att få direkt kontakt, vi har inskränkningar för kontakt med specialistsjukvård, vi måste gå via primärvården, primärvården fungerar inte. Det är svårt att komma fram i systemet. När vi väl har kommit fram då är sjukvården bra men det är vägen dit som är svår.

”Estland ett bra exempel”

Enligt Göran Hellers är det dags att Sverige inför en nationell sjukförsäkring som skötts professionellt och fri från politisk inblandning. Även de som ger vården ska vara fria från politisk inblandning och få betalt för det arbete de utför precis som nu.

Att vårdgivarna är självständiga är nämligen en förutsättning för att de ska sporras att förbättra, effektivisera och förbilliga vårdmetoderna något som alla har nytta av, menar Göran Hellers.

Han nämner Estland som ett exempel.

– Estland kom ut ur Sovjetunionen och skulle skapa ett sjuksystem från grunden och då gjorde man så att man tog ut en avgift från alla löner på 13 procent som gick in i en nationell försäkringskassa som blev helt oberoende från det politiska systemet och som riksdagspolitikerna inte hade med att göra.

– Sjukhusen blev också självständiga, ofta i form av stiftelser och några privata. Det som Estland genomfört på tjugo år är fantastiskt. De har fått ett jättebra sjukvårdssystem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.