Elektroniskt Expertstöd, eller EES, kan på någon sekund kontrollera om kunden har mediciner som inte passar bra ihop eller felaktiga doser. Men det används knappt. Foto: TT

Kan förhindra läkemedelsskador – men systemet används knappt

Uppdaterad
Publicerad

På alla apotek i Sverige finns ett datorprogram som snabbt kan kontrollera om kunden har mediciner som kan ge skadliga biverkningar. Men trots det används systemet knappt.

Läkemedel orsakar många biverkningar. Bland äldre beror mellan 10 och 30 procent av alla akuta sjukhusinläggningar på biverkningar som blödningar i magen, yrsel och fallskador. Men en stor del av problemen skulle kunna undvikas genom att man väljer andra läkemedel eller andra doser.

Används bara i två procent av fallen

Elektroniskt Expertstöd, eller EES, kan på någon sekund kontrollera om kunden har mediciner som inte passar bra ihop eller felaktiga doser. Kunden måste lämna sitt samtycke inför varje körning. Detta av integritetsskäl. Systemet är utvecklat för alla som någon gång hämtar ut medicin på apoteket men i dagsläget används det bara i strax över två procent av alla uthämtningar mot recept. Brist på kunskap hos personalen eller tidsbrist tros vara möjliga förklaringar.

Saknar komplett bild

Läkarna som skriver ut mediciner har inte alltid en komplett bild av vilka läkemedel patienten har. Det händer därför att det blir fel. I dagsläget hittar datorprogrammet EES mellan två och tre möjliga problem hos varje kund.

– Vi informerar kunden direkt, och är det något allvarligt problem så kontaktar vi läkaren, säger Maryam Ebrahimzadeh, butikschef på ett apotek i Stockholm.

Kan ta tid

Maryam Ebrahimzadeh tycker att systemet är bra men att det kan ta lite extra tid. Och det går att boka ett återbesök för en ordentlig läkemedelsgenomgång.

– Patientsäkerheten är ju det viktigaste, säger hon.

Vill öka användningen

På E-hälsomyndigheten, som arbetar med digital teknik inom hälso- och sjukvården, skulle man vilja att EES användes betydligt oftare än idag.

– Jag skulle vilja att det användes vid varje expediering, säger Bodil Lidström, apotekare på E-hälsomyndigheten.

– Det är viktigt att kunderna också själva frågar efter att få den här kontrollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.