– Jag fick i uppdrag att göra statyn så stor som jag kunde, berättar skulptören Peter Linde i Gomorron Sverige. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Han skapar jättestatyn – Zlatan sa ”överdriv”

Uppdaterad
Publicerad

Han har avbildat flera folkkära svenskar som Karin Boye och Hjalmar Söderberg. Nu arbetar Peter Linde på sitt nästa stora projekt: en jättelik Zlatan som ska placeras utanför Friends Arena i Stockholm.
– Jag fick i uppdrag att göra statyn så stor som jag kunde. Zlatan sa: “Överdriv”.

När skulptören Peter Linde fick i uppdrag att avbilda nationalhjälten Zlatan blev han glad.

– Jag tyckte det lät som ett fantastiskt projekt. Jag tänkte att nu får jag chansen att göra en stor mansfigur med muskulatur och rörelser. Och det är ju det som är det roliga när det kommer till skulptur, säger han i Gomorron Sverige.

TV: Se hela intervjun med Peter Linde här

Från hälen till huvudhjässans topp är statyn 2,70 meter.

– Jag fick i uppdrag att göra statyn så stor som jag kunde. Zlatan sa: “Överdriv”.

Tar ett stadigt kliv framåt

Hur går du till väga?

– Ja, säg det du. Jag får åsikter från höger och vänster och så gäller det bara att gallra och ta till sig. Har jag gått för långt? Är blicken för våldsam? Ibland när man arbetar på ett projekt ser man inte själv när man står där.

Skulptören Peter Linde har avbildat Zlatan ovanpå en jordglob. – Han tar ett steg ut i det okända. Han går över gränsen. Foto: SVT

LÄS MER: Zlatan vill se farlig ut som skulptur

Peter Linde har avbildat Zlatan i en segergest. Under sig har fotbollsstjärnan en jordglob, och med ett stadigt steg kliver han framåt, endast iklädd shorts.

– Det är ett mäktigt steg över jordens rundning. Han tar ett steg ut i det okända. Han går över gränsen.

Från hälen till huvudhjässans topp är statyn hela 2,70 meter hög. Foto: SVT

Blir man någonsin klar med ett sådant projekt?

– Nej, det blir man nog aldrig. I fotboll och skulptur finns det många likheter. När Zlatan får den där bollen i luften, då gäller det att ta vara på stunden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer