Skultuna Messingsbruk läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen på Skultuna Messingsbruk som haft tillverkning sedan 1607 läggs ner. Sex metallarbetare och tre tjänstemän förlorar sina arbeten.

-Det här är riktigt sorgligt eftersom Skultuna Messingsbruk är Europas äldsta industri som gör ursprungs- produkter, säger Olle Winkler, ombudsman från Metalls avdelning 20, till VLT.

Företaget har visat negativa resultat ända sedan början av 1990-talet och tillverkningen har minskat successivt. Den nya butiken på Skultuna Messingsbruk kommer att finnas kvar.

Andra tar över tillverkning

Nedläggningen förklaras med de höga kostnaderna. Företagets förlust i år väntas landa runt 4 miljoner kronor, enligt Skultuna Messingsbruks vd Stephan Orth.

-Det är därför vi har tagit beslutet. I stället satsar vi på produktutveckling och på att nå nya kundmålgrupper, säger Orth.

Han påpekar att andra tillverkare bättre klarar av att producera brukets produkter. Företaget har inlett samarbeten med nya formgivare.

Facket inte förvånat

-Innan de nuvarande ägarna kom in i bilden verkar det ha varit en lekstuga där de tidigare ägarna har plockat ut pengar. Och det är våra medlemmar som får ta smällen, säger Olle Winkler, ombudsman på Metall i Västerås.

-Det är sorgligt, det är Europas äldsta industri.

Skultuna Messingsbruk ägs i dag till huvuddelen av riskkapitalbolaget Askembla. Den tidigare huvudägaren Ian Wachtmeister, som köpte bruket genom sitt företag The Empire 1983, sitter kvar i bolagets styrelse.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.