Konsumentverket får brev bland annat från föräldrar vars barn blivit prenumeranter på betaltjänster de inte med avsikt beställt. De får inte kontakt med företaget och mobiloperatören hänvisar kunderna till att fortsätta söka företaget.
-Det är oroväckande. Först den dagen det blir problem vaknar man och de stora teleoperatörer har funktionen men tar inte ansvar för vad de förmedlar, säger Gunnar Larsson.
Rättslösa konsumenter
Det blir allt vanligare att betala för varor och tjänster i efterskott på mobilräkningen. Konsumentverkets generaldirektör Gunnar Larsson, kräver att mobiltelefonen ska räknas som ett kreditkort enligt lagen.
-Rent generellt möts man som konsument av kalla handen. Mobiloperatörerna är relativt avvisande och skyller på att det inte är deras problem, utan säger att konsumenten ska fortsätta få kontakt med tjänsteleverantören, som kanske inte finns i Sverige, eller har en telefonsvarare ens, säger Gunnar Larsson.
Se upp med mobilsignaler
Klagomålen kommer oftast från någon som köpt en vara eller tjänst från en leverantör och betalat via sin mobilräkning. Det kan handla om till exempel ringsignaler eller en sms-prenumeration på en frågesport.
När kunden försökt reklamera köpet, eller dras med en återkommande kostnad för en prenumeration man inte förstått att man tackat ja till, går det inte att få kontakt med företaget som levererat tjänsten. När då mobiloperatören som står för krediten kontaktas istället, hamnar man som konsument i ännu en återvändsgränd.