Sjukhuset larmar om sjukskrivningar efter vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Skånes universitetssjukhus i Lund larmar om att uppemot 40 procent av personalen som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot corona drabbats av biverkningar.

– Nu vaccinerar man en tredjedel i taget så att man inte riskerar att slå ut en hel enhet, säger Ronny Öhman, huvudskyddsombud.

När man vaccinerat hela avdelningar, speciellt med Astra Zenecas vaccin, har en del av personalen fått biverkningar som gjort att de måste stanna hemma en, två och ibland tre dagar, enligt huvudskyddsombudet Ronny Öhman.

– De reagerar ganska häftigt med frossa och feber. Det har varit svårt att bemanna avdelningarna dagen efter, säger han.

Påverkar ekonomin

Biverkningarna har tvingat sjukhuset i Lund att planera om hur vaccinationerna görs. Många i personalen drabbas också av ett ekonomiskt bakslag med karensdagsavdrag och sjuklöneavdrag.

– Så förutom att man ska må dåligt så drabbas man ekonomiskt och det har vi lite svårt att smälta faktiskt, säger Ronny Öhman.

Bör ta höjd för biverkningar

Vaccinet har biverkningar, man kan känna sig sjuk efter att man fått sin dos. Därför bör regioner och privata aktörer ta höjd för biverkningarna eftersom de riskerar att få konsekvenser för bemanningen inom sjukvården, säger Veronica Arthurson, enhetschef Läkemedelsverket. 

– En andel av personalen kan behöva sjukskriva sig, det är helt enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, man bör vara hemma vid minsta symptom.

”Drabbar stor andel”

Att uppemot 40 procent av personalen på sjukhuset i Lund drabbats av biverkningar när de vaccinerats är väntat, enligt Veronica Arthurson.

– För samtliga i Sverige godkända vaccin finns ett antal kända mycket vanliga biverkingar: Feber, huvudvärk, muskelvärk och sjukdomskänsla. De drabbar en relativt stor andel av de som vaccinerar sig, mellan 30 och 50 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.