FRA, Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm. Foto: Erik Simander/TT

Skyddsvakt på FRA avlossade varningsskott

Uppdaterad
Publicerad

En skyddsvakt vid FRA:s anläggning på Lovön i västra Stockholm avlossade i eftermiddags varningsskott i marken mot en bilförare.

– Klockan 14.04 fick vi in uppgifter om en skyddsvakt på Lovön som varit nära att bli påkörd av en bil. I samband med detta avlossade skyddsvakten varningsskott, säger Anna Westberg som är presstalesperson på polisen Region Stockholm.

Fordonsföraren avvek från platsen och är inte gripen.

Försvarets radiosanstalt, FRA, bedriver signalspaning i försvarsunderrättelseverk­samhet och har i uppdrag att bidra till skyddet av samhällsviktig verksamhet mot IT-attacker genomförda av statliga eller statsunderstödda organisationer.

– Jag kan bekräfta att det har varit en incident där en skyddsvakt har avlossat ett varningsskott vid vår anläggning på Lovön, mer än så kan jag inte berätta, säger Fredrik Wallin som är talesperson på FRA.

Händer det ofta?

– Att vakterna behöver ingripa när någon är inne på skyddsobjektet eller fotar är inte helt ovanligt. Men varningsskott är mycket sällsynt, säger Fredrik Wallin.

Händelsen rubriceras som försök till grovt våld mot tjänsteman samt brott mot skyddslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer