Soraya Post (Fi) och Sara Skyttedal (KD) under utfrågningen i ”Toppkandidaterna.” Foto: SVT.

Skyttedal (KD) och Post (Fi) utfrågades inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Utgångspunkten för kandidaterna i kvällens utfrågning såg väldigt annorlunda ut. Kristdemokraterna går mot ett starkt val i maj och partiet driver en halvkritisk EU-linje. För Feministiskt initiativ finns det däremot inte mycket som talar för att partiet klarar EU-valet.

Sara Skyttedal var först ut och fick frågor om flygskatten, EU-avgiften och den gemensamma migrationspolitiken.

– Det vi fick veta i kväll är att Skyttedal trots allt kan acceptera en viss höjning av EU-avgiften och att hon tycker att Sverige kan avvika från det här gemensamma asylsystemet som man vill se vad gäller en mer generös anhöriginvandring som Kristdemokraterna vill ha, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Förvirrat om Ryssland och gemensamt försvar

När turen kom till Soraya Post diskuterades romernas situation, EU:s jämställdshetspolitik och den gemensamma försvarspolitiken.

Det blev en något förvirrad stämning i studion vid sistnämnda fråga. Post underströk att hon anser att EU bör vara ett fredsprojekt som inte ägnar sig åt militär verksamhet, och att hon inte ser Rysslands som något hot.

– Det är hon nog ganska ensam om, säger Elisabeth Marmorstein.

Vad vi inte fick veta

Det var en del frågetecken som inte reddes ut i kvällens utfrågning.

– Det vi inte fick veta är hur Skyttedal ska göra för att kärnkraften ska bli en fråga för EU-parlamentet, och hur Post ska införa en samtyckeslag enligt svensk modell i EU, eller hur man ska införa svensk sexköpslag. Men här kan båda kandidaterna försvara sig med att man som EU-parlamentariker verkar som opinionsbildare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet