Visa alla (2)

Sara Skyttedal: ”Länder som viftar förbi migranter måste straffas”

Publicerad

Medlemsländerna i EU är splittrade i frågor om migration och speciellt när det handlar om fördelningen av flyktingar. Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet, Sara Skyttedal, säger att partiet stödjer Österrikes initiativ om att skapa mer kraftfulla sanktionsmöjligheter mot de medlemsländer som inte följer reglerna.

Under 2018 sökte runt 600 000 personer asyl inom den Europeiska unionen. Sedan den rekordstora flyktingströmmen 2015 har unionen arbetat med en ny asylpolitik. Ska hela EU vara med och ta emot asylsökande är en av de kontroversiella frågorna, där bland andra Ungern och Polen säger nej.

Sara Skyttedal, KD:s toppkandidat till EU-valet, säger att frågan är en av de viktigaste inför den kommande mandatperioden.

Ska det vara EU eller varje enskilt medlemsland som bestämmer hur många flyktingar man ta emot?

– Det är uppenbart att nuvarande regelverk inte håller. Jag tycker att det är viktigt att vi prioriterar att få ett nytt regelverk på plats. Och om man nu gör det så måste man ha tydligare möjligheter för att följa upp att länderna följer regler, säger Skyttedal och fortsätter:

– Kristdemokraterna tycker att man bör stödja Österrikes förslag där man bör ha fler sanktionsmöjligheter mot länder som inte följer regler.

Säkra den humanitära situationen

Skyttedal säger att de länder som bara ”viftar förbi” migranter måste kunna straffas genom indragna bidrag.

– Min utgångspunkt är att vi på EU-nivå måste ha ett system som håller där vi säkrar en human situation för dem som har rätt att söka skydd i Europa, men då kan vi inte ha det som det är nu där det är rättslöst i många länder och där inget av länderna egentligen tar sitt ansvar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet