Under 2018 sökte runt 600 000 personer asyl inom den Europeiska unionen. Sedan den rekordstora flyktingströmmen 2015 har unionen arbetat med en ny asylpolitik. Ska hela EU vara med och ta emot asylsökande är en av de kontroversiella frågorna, där bland andra Ungern och Polen säger nej.
Sara Skyttedal, KD:s toppkandidat till EU-valet, säger att frågan är en av de viktigaste inför den kommande mandatperioden.
Ska det vara EU eller varje enskilt medlemsland som bestämmer hur många flyktingar man ta emot?
– Det är uppenbart att nuvarande regelverk inte håller. Jag tycker att det är viktigt att vi prioriterar att få ett nytt regelverk på plats. Och om man nu gör det så måste man ha tydligare möjligheter för att följa upp att länderna följer regler, säger Skyttedal och fortsätter:
– Kristdemokraterna tycker att man bör stödja Österrikes förslag där man bör ha fler sanktionsmöjligheter mot länder som inte följer regler.
Säkra den humanitära situationen
Skyttedal säger att de länder som bara ”viftar förbi” migranter måste kunna straffas genom indragna bidrag.
– Min utgångspunkt är att vi på EU-nivå måste ha ett system som håller där vi säkrar en human situation för dem som har rätt att söka skydd i Europa, men då kan vi inte ha det som det är nu där det är rättslöst i många länder och där inget av länderna egentligen tar sitt ansvar, säger hon.