Aftonbladets partidebatt inför EU-valet Foto: Anders Wiklund/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skyttedal och Lundgren hårt ansatta i EU-debatt

Publicerad

Mycket fokus riktades mot Peter Lundgren (SD) och Sara Skyttedal (KD) i Aftonbladets debatt med partiernas toppkandidater i EU-valet, efter de senaste dagarnas medierapportering.
– Vi har ett parti som tycker att det är okej att tafsa på kvinnor, och ett som har kandidater som är emot abort, sa Malin Björk (V).

Dagens Nyheter rapporterade på tisdagen att Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson har röstat emot abort 22 gånger under sin tid i Europaparlamentet. 

Partiets toppkandidat Sara Skyttedal ville under debatten distansera sig från Adaktussons agerande och sa att hon hade röstat annorlunda vid flera tillfällen.

– KD står bakom svensk abortlagstiftning och har gjort det i årtionden. Vi vill inte ha en europeisk abortlagstiftning, sa Sara Skyttedal.

När KD anklagades för att driva frågan som så kallad samvetsfrihet, det vill säga rätten för vårdpersonal att vägra att utföra aborter, blev Skyttedal irriterad

– Vem i det här rummet argumenterar vi mot? Jag har inte hittat någon här som inte står bakom svensk aborträtt, sa Skyttedal och letade demonstrativt under bordet.

Lundgren: ”Synd om väljarna”

Sverigedemokraternas Peter Lundgren har under veckan varit i hetluften efter Expressens avslöjande om att han misstänks ha antastat en partikamrat. Åklagare har bekräftat att en förundersökning om sexuellt ofredande har inletts mot Lundgren. Kvällens debatt var den första för Lundgren sedan avslöjandet, i Ekots debatt tidigare under dagen ersattes han av partiets tredjenamn Charlie Weimers.

Det dröjde heller inte länge innan Lundgren hamnade i skottlinjen i debatten.

– Vi har ett parti som tycker att det är okej att tafsa på kvinnor, och ett som har kandidater som är emot abort, sa Malin Björk (V).

När Peter Lundgren fick ordet sa han att det var synd om väljarna, eftersom så mycket fokus hamnar på honom.

– Det är inte politiken som har huvudrollen i debatten.

Han fick mothugg av Alice Bah Kuhnke (MP).

– SD:s kandidat säger att detta inte är politik, men det är det i allra högsta grad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet