Trenden med slajm har slagit till under våren och på sociala medier finns fullt med inspiration för den som vill göra sitt eget. Foto: youtube

Slajmboom i Sverige: ”Har sålt mer lim än vi gjorde under hela förra året”

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt har raklödder, lim och linsvätska tagit slut i affärerna. Anledningen är den senaste trenden bland barn som vill göra eget slime.
– Det är inte lika kul att köpa färdigt, säger elvaåriga Alma.

Vi följer med Alma och Maja på jakt efter ingredienser till slime, men limmet är slut i flera butiker. Till slut hittar de några limtuber på en affär och butiksbiträdet berättar att det varit hårdvaluta på lim den senaste tiden.

– Vi har sålt mer lim den senaste månaden än vi gjorde under hela förra året. Vi har förstått att de använder det för att göra slime, säger Hilda Hallebro.

Det finns många sätt att göra slime på. Maja och Alma gör sin slime av raklödder, lim och linsvätska. De olika färgerna kommer från vanlig karamellfärg.

– Det roligaste är att det är så mjukt och att man kan gör det själva. Det är inte lika kul att köpa färdigt, säger Alma.

Brännskador i USA

Trenden med slime har slagit till under våren och på sociala medier finns fullt med inspiration för den som vill göra sitt eget. På Youtube finns hundratals instruktionsvideor om hur man gör, ett av de mest populära klippen har över tio miljoner visningar.

De flesta recept som sprids innehåller ofarliga saker men i jakten på det perfekta slimet använder en del mindre hälsosamma produkter. Brittiska The Guardian rapporterade i veckan om en kvinna i USA som i ett Facebookinlägg visade bilder på sin dotters händer som blivit brännskadade av mineralet Borax.

I vanliga fall används Borax i bland annat rengöringsprodukter och bekämpningsmedel. Men inom EU är det inte tillåtet att sälja Borax till privatpersoner eftersom det kan vara reproduktionstoxiskt.

”Skulle vilja bada i slime”

Maja och Alma tror att trenden kommer att fortsätta ett tag till och delar med sig av sina planer.

– Det härligaste vore om vi kunde göra ett riktigt stort slime som man kunde bada i. Det skulle vara en dröm, säger Maja och Alma nickar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer