Slitna däck kan ge försäkringssmäll

Uppdaterad
Publicerad

Att ha nerslitna däck på bilen är inte bara farligt och olagligt. Det kan också leda till att man får sänkt ersättning från försäkringsbolaget vid en olycka.

Årets Däckrazzia, en kampanj där polisen samverkar med bland annat NTF och Däckbranschen, startade i fredags. Förra årets razzia visade att var tredje bil hade minst ett däck med för dåligt mönsterdjup.

En mindre känd konsekvens av nerslitna däck är att bilägaren kan drabbas ekonomiskt efter en olycka. Om försäkringsbolaget kan visa att det finns ett samband mellan dåliga däck och själva olyckan, minskar ersättningen.

-Det är vanligt att man reducerar med 25 procent, men det kan bli mer än så, säger Camilla Bratt, informationsansvarig på Konsumenternas försäkringsbyrå, till TT.

Extra självrisk

Bolaget If låter i stället bilägaren stå för en extra självrisk.

Den som kör med alltför slitna däck anses bryta mot det krav på aktsamhet som finns i många försäkringar. Men det måste finnas ett samband med en eventuell olycka.

-Det har hänt att en person körde med blanka sommardäck på vintern och kvaddade bilen, men man kom fram till att det inte hade hjälpt ens med dubbdäck. Den personen slapp få ersättningen sänkt, säger Camilla Bratt.

Micke Larsson/TT

Fakta: Däckrazzia

• Mönsterdjup under tre millimeter ökar bromssträckan och risken för vattenplaning vid vått väglag. På vintern krävs ett bättre mönsterdjup för att däcken ska greppa i snö, slask och modd.

• Sommardäck är normalt olagliga om mönsterdjupet är under 1,6 millimeter. När krav på vinterdäck råder, är dock minsta tillåtna mönsterdjup tre millimeter. Djupet mäts på det mest slitna stället i däckets huvudmönster.

• Årets Däckrazzia pågår i nio län till och med den 14 september. Kontrollen, som är frivillig, görs i samband med polisens ordinarie trafikkontroller.

Källa: Däckrazzia (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.