Regeringen förlänger det slopade karensavdraget fram till den sista april 2021, meddelar finansminister Magdalena Andersson.

Slopat karensavdrag blir kvar till 2021

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förlänger det slopade karensavdraget fram till den sista april 2021.

– Det är särskilt viktigt för dem som inte kan jobba hemifrån, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Det slopade karensavdraget är en av de åtgärder som regeringen tillsammans med samarbetspartierna vidtog i spåren av pandemin.

Planen var att karensavdraget skulle återkomma vid årsskiftet men regeringen flyttar nu fram detta till den sista april 2021.

Målet är att alla ska ha möjlighet att stanna hemma vid minsta symptom på covid-19, utan att behöva oroa sig för ekonomin.

– Dels handlar det om att minska smittspridningen, men det är också en jämlikhetsfråga. Många kan inte arbeta hemifrån men ska ändå stanna hemma vid minsta symptom, säger Magdalena Andersson.

Schablonbelopp höjs

Kostnaden för ett avskaffat karensavdrag beräknas till 300 miljoner i månaden. I budgeten för 2021 har regeringen avsatt 900 miljoner kronor för karensavdraget, men eftersom det nu kommer att kosta mer än så kommer regeringen med en extra ändringsbudget.

Samtidigt höjs det schablonbelopp som betalas ut av Försäkringskassan från 804 kronor per dag till 810 kronor.

TT: Borde man avskaffa karensavdraget helt och hållet?

– Det är en större fråga som skulle kräva en utredning, nu är vi i ett helt annat läge. Sedan är det är rimligt att en försäkring har en viss självrisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet