Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Specialistsjuksköterskan Pernilla Stenborg Nielsen kallar regeringens besked om slopat karensavdrag för en bluff. Foto: SVT

Kritik mot regeringens karensersättning

Uppdaterad
Publicerad
I början på mars meddelade regeringen att karensavdraget tillfälligt skulle slopas. Åtgärden skulle hindra folk från att gå till jobbet med förkylningssymptom och istället stanna hemma. Men nu får ersättningsnivån kritik från flera håll.

Anställda som sjukskriver sig kan efter att karensdagen slopats söka en ersättning hos Försäkringskassan på 700 kronor före skatt. För egenföretagare är beloppet 804 kronor.

En av de som ansökt är Pernilla Stenborg Nielsen, specialistsjuksköterska i psykiatri och arbetsplatsombud för Vårdförbundet. Hon var hemma en dag med lätta förkylningssymptom som sedan visade sig vara allergi. Hon fick löneavdrag på drygt 1 300 kronor, vilket kompenserades till hälften av ersättningen. Hade hon istället fått sjuklön från första dagen hade ersättningen varit 80 procent.

– Säger de att det är ett slopat karensavdrag så ska det ju vara 80 procent på lönen, det här känns lite som en bluff, säger Pernilla Stenborg Nielsen.

Ersättningsnivån en budgetfråga

Regeringen säger till SVT att man har slopat avdraget, åtminstone i dess tidigare form. Att man får ett schablonbelopp beror på att det går snabbast att handlägga och nivån på 700 kronor är baserad på vad regeringen tycker att budgeten tål, inte arbetstagarens inkomst. Man vill helt enkelt ha pengar till annat också.

Men flera fackförbund samt centralorganisationerna SACO och LO är kritiska, både till hur åtgärden kommunicerats och till ersättningsnivån. Man menar att deras medlemmar inte kan jobba hemifrån, och då kanske man väljer att jobba ändå och riskerar då att sprida epidemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet