-Om det ska räknas som ett bra bärår ska det vara uppemot 500 bär per kvadratmeter. Det säger Ola Langvall vid SLU, Statens lantbruksuniversitet som svarar för bärprognosen.
Varje år gör SLU prognoser för lingon och blåbärstillgången i landet. Det har man gjort sedan 2006.SLU:s gör bara prognoser för lingon och blåbär, inte för några andra bär. Det beror på att insamlad data bara görs på skogsmark.
-Det är bonus på data som vi ändå samlar in säger, Ola Langvall.
Ska man tro på årets prognos blir det dålig tillgång på skogens röda guld i Norrland medan Svealand och Götaland får ett mer normalt bärår.
I Norrlandsskogarna blir det ont om lingon. I genomsnitt 6 bär per kvadratmeter. Ett bra bärår bör det finnas runt 500 bär per kvadratmeter. I Svealand och Götaland blir det däremot mer normala mängder men trots det, färre lingon per kvadratmeter än i Norrland.
-Det är ett genomsnitt. Många områden har inga bär alls, säger Ola Langvall, SLU, som själv är en idog bärplockare där han bor i Växjö.
Bären börjar mogna så smått i de södra landsdelarna men här i trakten har vi inte så bra lingonmarker, säger han.
Hamstrar bär
Också prognosen i juli för årets blåbärsskörd pekade på ett svagt år i Norrland och Götaland men hygglig tillgång på bär i Svealand. Enligt SLU så stämmer den prognosen mycket bra på Norrland och Svealand däremot blev det mer bär än vad prognosen visade i Svealand.
Vad gör man då om bärtillgången är dålig? Ola Langvall har ett proffstips.
-Hamstra, säger han. Jag plockar mycket bär de år då tillgången är god och lägger i frysen.
Flesta bären kvar i skogen
* Bara två till fyra procent av bären som växer i de svenska skogarna hamnar i våra bärkorgar och hinkar enligt forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
* Kvar i skogen blir alltså merparten av de uppskattningsvis 250 000 ton blåbär och 155 000 ton lingon samt 80 000 ton hjortron som varje år växer i Sverige.
TT