Sluta äta råa groddar!

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket avråder semestrande svenskar från att äta råa groddar. Anledningen är att nu också Frankrike drabbats av ett ehec-utbrott. Och Livsmedlesverket varnar för att utbrott kan komma också i andra länder.

Minst åtta personer har hittills drabbats av ehec och ytterligare några misstänks vara smittade i Bordeauxtrakten i Frankrike. Samtidigt har den dödliga varianten av ehec-smitta krävt ytterligare fyra liv i Tyskland. Vilket innebär att antalet döda där nu stigit till 47, enligt tyska hälsovårdsmyndigheter.

Vet inte varför Frankrike drabbats

Livsmedelsverkets avrådan kommer trots att man har otillräcklig information till det franska utbrottet som orsakats av samma aggressiva bakteriestam ? E.coli O104 som låg bakom det stora utbrottet i Tyskland. Ett utbrott som skylls på böngroddar och har drabbat runt 3800 personer i 16 länder, enligt WHO. Alla dödsfall hittills har inträffat i just Tyskland, förutom en svensk kvinna som avled efter ett besök där.

Andra länder kan få utbrott

Men Livsmedelsverket varnar inte bara för råa groddar i Tyskland och Frankrike utan även i Storbrittannien och Irland. Och på myndigheten tror man det kan bli utbrott i fler länder.

Livsmedelsverkets råd

Ät inte råa groddar eller annan rå mat som varit i kontakt med groddarna. Ehec-bakterien dör om den värms upp till 70 grader.

Tvätta händerna innan du lagar mat. och skölj grönsakerna noggrant. Det sista rådet gäller för alla grönsaker oavsett ursprung och sort. På det sättet minskar man risken för att bli sjuk i andra sjukdomar på grund av de bakterier, virus och parasiter som kan finnas på grönsakerna.

Helena Nosti/TT

helena.nosti@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.