Det är ingen fara för barn att inte äta kött. Tvärtom, tycker nutritionisten Åsa Strindlund och dietisten Sara Ask, i en artikel i Läkartidningen.
– Framför allt eftersom vegetarianer som grupp visar sig ha minskad risk för många kroniska sjukdomar, som hjärtsjukdom, typ två diabetes och vissa cancerformer, säger Åsa Strindlund.
En förklaring är att vegetarianer oftast äter mycket frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och baljväxter, vilket innehåller ämnen som gör att riskerna minskar. En annan är att vegetarianer är mindre överviktiga.
Och det finns skäl även för barn att äta vegetariskt.
–De kroniska sjukdomarna utvecklas under lång tid, att redan i yngre år övergå till en hälsosam kosthållning har skyddande effekt för hälsa senare i livet, säger Strindlund.
Risker finns
Det finns några risker man ska vara medveten om som förälder, påpekar hon.
– Äter man inte fisk riskerar man att få i sig mindre av omega-3-fettsyror och D-vitamin. Vitamin B12 är absolut nödvändigt att ta som tillskott för veganer, säger hon.
B12-brist kan leda till anemi, blodbrist.
Om man som förälder vill ge vegansk eller vegetarisk mat till sitt barn ska den inte vara för fiberrik och fettsnål.
– Det kommer ändå in så mycket fibrer när man äter baljväxter och grönsaker. Man ska också erbjuda vegetariska proteinkällor vid flera av dagens måltider, säger hon.
Livsmedelsverket positivt
Livsmedelsverket uppmuntrar både barn och vuxna att äta mer vegetariskt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist.
– Det som är viktigt när man börjar ta bort livsmedelsgrupper ur den vanliga kosten är att man måste ersätta dem. Det gör man med bönor, linser eller ärtor – den typen av mat.
TT: Kan man säga att vegetarisk mat är bra för barn?
– Ja, om den är bra sammansatt, säger Åsa Brugård Konde.
Fakta
* Vitamin B12. Ämne som kroppen inte kan bilda själv. Används för att bilda röda blodkroppar. Finns i bland annat mejeriprodukter, ägg och kött. Bör tas som tillskott av veganer.
* D-vitamin. Viktig för skelettets uppbyggnad. Finns mycket i fet fisk och ägg. Går att ta så kallade D-droppar som tillskott.
* Kalcium. Oftast inget problem om man får i sig mejeriprodukter. Finns också i gröt och välling. Kan tas som tillskott.
* Omega 3 (EPA och DHA). Bra för hjärnans utveckling och synen. Finns i fet fisk. Rapsolja och linfröolja innehåller ALA, som i kroppen görs om till EPA och DHA.
Källor: Läkartidningen, Vårdguiden