Foto: Czarek Sokolowski/TT

Kanada, Frankrike och Estland – här satsas det på minireaktorer

Publicerad

Små modulära kärnkraftverk har väckt intresse i många länder. Förhoppning om billigare elproduktion lockar främst kärnkraftsländer att börja satsa på att utveckla mini-reaktorer. 

I Kanada har delstatsföretaget OPG beställt sex mindre reaktorer av SMR-typ, från GE Hitachi. En plats nära ett kärnkraftverk har valts ut, därmed anses Kanada kommit längst i världen med små kärnreaktorer. Ännu saknas licens från strålsäkerhetsmyndigheter för att få bygga en anläggning, men OPG hoppas ha sin en reaktor i kommersiell drift till 2028.

Fler länder har visat intresse – ofta de som redan har kärnkraftverk i drift.

Skenande priser

I USA och Storbritannien vill Regeringarna påskynda satsningar på SMR:er genom att lova hjälp med finansiering av ”first-of-a-kind” projekt. Amerikanska Nuscale har fått godkänt att bygga en prov-SMR, som skall vara klar 2029.

I Storbritannien presenterade regeringen under klimatmötet i Glasgow i november förra året ett miljardstöd till Rolls Royce för att fortsätta utveckla SMR. Redan då, före kriget, hänvisade man till oberoende och skenande priser på olja och gas. 

Frankrike är Europas största kärnkraftsland, där statliga EDF bygger och driver anläggningarna.  EDF utvecklar idag egna SMR:er, med tryckvattenteknik. 

Polen har inte kärnkraft i dag, men vill bygga ut både SMR och stora kärnkraftverk. I Polen har stora industrier ofta egna anläggningar för el och energiproduktion -idag mest kol och olja. Här skulle små reaktorer kunna ersätta kolbrännare i existerande kraftverk

Utbildning

Enligt Desirée Comstedt på Vattenfall som också haft kontakt med polska företag finns stora utmaningar i att bygga upp kompetens i länder som aldrig haft kärnkraft. 

I Estland deltar Vattenfall i utvecklandet av en SMR-reaktor. Där finns också utbyte och traineeprogram för att utbilda fram spetskompetens för att driva kärnkraftverk.

Holland talar också om att bygga ut ny kärnkraft, och precis som Polen saknar man vattenkraft för att parera stora svängningar i elproduktion från tex sol- eller vindkraft. 

– Det är klart att länder som inte har mycket vattenkraft har ett ännu större behov att hitta baskraft som kärnkraft, när man snabbt ska satsa på förnybart och fasa ut så mycket fossila bränslen som möjligt, säger Desirée Comstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.