Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när småbarnsmamman Jennifer Pope möter politiker och byggföretagare om marknadshyror. Foto: SVT

Småbarnsmamman har flyttat sju gånger på 11 år: ”Är en helt vanlig person”

Uppdaterad
Publicerad

Jennifer Pope har flyttat mellan andrahandskontrakt sju gånger under de senaste 10-11 åren, trots att hon har stått i bostadskön i Stockholm i mer än tio år. Ola Serneke är byggentreprenör och förespråkar marknadshyror för att komma till rätta med bostadsbristen.

– Jag är en människa, jag vill ha någonstans att bo. Jag kanske inte har så mycket pengar att lägga på mitt boende, säger Jennifer om bostadsbristen i SVT:s debattprogram Sverige möts. 

Ola Serneke är grundare och delägare i byggkoncernen Serneke som just nu bygger Nordens högsta hus, Karlatornet, i Göteborg. Han menar att det är dags att tillåta fri hyressättning, så kallade marknadshyror, i kombination med stödhyror och ökade bostadsbidrag.

– Det gynnar marknaden. De som inte har ett eget kapital, som inte kan köpa en bostadsrätt, om de istället skulle kunna ha en hyresrätt som är något dyrare, då får vi in fler av de som har lite högre löner men inte har ett eget kapital, säger han i Sverige möts.

Val 2022

”Lägga alla pengar på boende är inte vad jag vill”

För tvåbarnsmamman Jennifer Pope är hyresmarknaden idag en utmaning, och hon tror inte att marknadshyror kommer att förbättra situationen.

I bostadskön i Stockholm kan hon inte söka alla bostäder i sitt område eftersom de inte godkänner hennes lönenivå, och hon har inte heller rätt till bostadsbidrag.

– Att lägga alla pengar på boende är inte vad jag vill. Jag undrar vad som är problemet med hyresrätter? säger hon.

Se hela debatten om bostadskrisen i Sverige möts på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet