Polisen flyttar resurser för att korta passtiderna. Foto: TT

Småbrott ratas när passköerna ska kapas

Uppdaterad
Publicerad

Enklare brott kommer att nedprioriteras när fler poliser ska hjälpa till att korta de långa passköerna. Polismyndigheten inleder också en nationell särskild händelse.

– Det är polisens mest kraftfulla sätt, säger rikspolischef Anders Thornberg.

En nationell särskild händelse innebär att polismyndigheten kan jobba mer samordnat, prioritera och omfördela resurser på ett annat sätt.

Just omfördelning är en viktig del i polisens ambition att nu hantera de långa köerna till passhandläggningen. Planen är att dubbla hanteringen, genom att hålla öppet mer på passexpeditionerna.

Men för det krävs mer personal. Inom myndigheten finns redan delar av den kompetensen vilande, men man ska också utbilda mer för att klara efterfrågan, en process som redan är i gång.

Men det sker på bekostnad av att service, handläggningsärenden – och brottsbekämpning – blir lidande.

– Vi drar inte ner på hot mot liv och hälsa, men vi kommer att få skära ner lite. Så de som blir utsatta för mindre brott får vi prioritera ner, säger Anders Thornberg.

”Finns en oro”

Därtill kommer polisen också säkra så att en person inte kan boka flera passtider, bland annat genom att införa krav på bank-id.

Den som vill skaffa pass i Stockholms län får en ledig tid först i början av november, alltså om sju månader. Enligt Anders Thornberg har polisen sett problemen komma.

– Vi har försökt jobba med det här de två senaste åren genom att informera. Men vi har inte lyckats med det, med tanke på att trycket blivit så högt när pandemirestriktionerna släppte.

Kommer det ni gör nu vara tillräckligt för att människor ska kunna resa utomlands i sommar?

– Jag förstår att det finns en oro. Jag kan inte lova någonting säkert. Jag kan bara lova att polisen gör allt vad som står i vår makt för att vi ska leverera, säger Anders Thornberg och flikar in att det för inresa till många länder i Europa räcker med nationellt id-kort.

Pengar inte lösningen

Med anledning av den ansträngda passituationen sammanträdde han under måndagen med bland andra inrikesminister Morgan Johansson (S). Men på mötet var det inte tal om att staten skulle skjuta till mer pengar till polisen. Det är heller inte önskvärt, menar Anders Thornberg.

– Pengar löser inte frågan. Det här handlar om att vi ska utnyttja våra delar maximalt. Passen är dessutom avgiftsfinansierade.

Men kan du med gott mod säga att det du presenterar nu är lösningen på de rekordlånga väntetiderna?

– Jag säger att vi gör vårt absolut bästa. Vi förstår att vi just nu har en väldigt allvarlig situation och den kommer vi att hantera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polisen mer om möjliga lösningar för att korta de långa väntetiderna. Foto: Gunilla Fritze

En särskild händelse innebär en plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för – till exempel naturkatastrofer, terrordåd och stora olyckor.

Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser. Händelsen ska därför hanteras utanför den ordinarie polisverksamheten med en speciell organisation och ledning.

Rikspolischefen fattar beslutet och utser en kommenderingschef, som ges det högsta ansvaret för den särskilda insatsen och alla beslut som tas. Sedan bildas en organisation kring den personen.

Tidigare exempel på nationella särskilda händelser i Sverige:

Statsbesöket av USA:s tidigare president Barack Obama år 2013

Flyktingströmmen 2015

Terrordådet på Drottninggatan 2017

De stora skogsbränderna sommaren 2018

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.