-Talgbollar är normalt något av det småfåglarna tycker bäst om, men inte i år, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till TT.
Han har doktorsexamen efter studier i bland annat zoologi och botanik och mångårig erfarenhet från att mata fåglar. Han har märkt ett ökat ointresse från fåglarna för talgbollar denna vinter.
-Jag tror att kvaliteten på talgbollarna är så dålig att fåglarna helt enkelt inte äter dem. De kan vara för gamla, misstänker han.
En teori är att fåglarna föredrar frön framför talgbollar när det är så kallt som det varit denna vinter. Anledningen skulle vara att fröna har högre fetthalt.
Företagen som importerar talgbollar, så som Bröderna Nelsons och Econova, tillbakavisar att kvaliteten skulle vara dålig. I stället anser de att kylan ligger bakom, skriver Göteborgs-Posten.
-Nej, det har inte med det att göra. Det kan jag aldrig tänka mig, det har varit kallt förut, säger Lars-Åke Janzon.
TT
Fakta: Den ratade talgbollen
Finns i en stor (cirka 500 g) och en liten (cirka 90 g) variant.
En typisk talgboll innehåller 17-25 procent fett från nötkreatur. Resten av bollen består av en blandning av frön och spannmål.
Till skillnad från viss kost vi människor stoppar i oss innehåller talgbollar varken färgämnen eller smakförstärkare.
Talgbollen uppskattas främst av blåmes och talgoxe, men även bland andra av större hackspett.
Sveriges ornitologiska förening, Bröderna Nelsons.