Foto: SVT

Småkronor kan vara värda en förmögenhet

Uppdaterad
Publicerad

Titta i börsen innan du slänger gamla mynt. Det kan vara en skattgömma, menar mynthandlaren Staffan Andersson.

Sista juni 2017 kommer gamla 2-kronor och äldre versioner av 1- och 5-kronor bli ogiltiga. Totalt är det 1,7 miljarder mynt till ett värde av 2,7 miljarder kronor. En undersökning från Riksbanken visar att alla svenska hushåll i genomsnitt har närmare 800 kronor i blandade valörer hemma i någon burk eller låda. Men det kan vara värt att kolla en gammal börs. Det kan nämligen finnas silver i äldre mynt som gör dem värdefulla, säger mynthandlare Staffan Andersson från Örebro.

– En del av mynten går faktiskt att handla för men det är en dålig affär. Går man till en mynthandlare så får man betydligt mer, säger mynthandlare Staffan Andersson.

Tillverkningsår är viktigt

Trots slitage kan priset på myntet vara oförändrat, menar Staffan Andersson, och tillägger att det är viktigt att titta på vilket år myntet är tillverkat. De är de äldre mynten som innehåller värdefulla metaller.

– Det handlar om alla svenska en-, två- och femkronor som tillverkades innan 1968, säger han.

77-åriga Elisabet Johnsson från Örebro ångrar inte att hon undersökte pengarna i sin börs en extra gång.

– Jag blev förvånad, säger hon om mynten som hon sålde hos en mynthandlare.

Fick flera tusen kronor

Elisabet Johnsson blev överraskad när hon hittade sin pappas gamla mynt i en låda. Pappan arbetade som veterinär under 1930-talet och fick ofta betalt i småpengar som senare glömdes bort. Hennes mamma sparade en del av mynten i en låda. När Elisabet många år senare gick till en mynthandlare med några av mynten blev det en jackpott.

– Jag fick 3.000 kronor för mynten och det kändes bra, skrattar hon.

Elisabet Johnsson tycker inte att gamla pengar ska ligga i lådan.

– De är ju gamla pengar och man får de inte med sig i graven. Jag tycker att man ska göra något roligt med dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.