Smärtläkemedel med substansen diklofenak blir receptbelagda från och med juni nästa år. Arkivbild. Foto: Jessica Gow / TT

Smärtstillande läkemedlet Voltaren blir receptbelagt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 juni 2020 blir smärtläkemedel, som till exempel Voltaren, med substansen diklofenak receptbelagda.

Detta efter att en studie från 2018 indikerar att låga doser och kortare behandlingstid kan riskera  hjärtkärlbiverkningar, meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Diklofenak är ett medel som har inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande egenskaper och används främst vid behandling av lätt till måttlig smärta. Substansen förekommer i bland annat Voltaren, Arthrotec och Eeze.

Ökar säkerheten för patienter

Det är känt sedan tidigare att högre doser av substansen medför risker för hjärt- och kärlbiverkningar hos patienter, men nu är det fastställt att risker även kan ses vid mindre doser och kortare behandlingstid.

– Den nya studien ger stöd för att den ökade risken för hjärtkärlbiverkningar som man känt till sedan tidigare även finns vid lägre doser och vid korttidsanvändning. Beslutet att receptbelägga diklofenak ökar säkerheten för patienten genom att läkare dels kan informera om riskerna och dels kan göra en helhetsbedömning av om det föreligger risk för hjärtkärlpåverkan, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket i pressmeddelandet.

Enligt Läkemedelsverket kan man vid egenvård istället använda produkter som innehåller paracetamol, ibuprofen eller naproxen.

Risk för hjärtkärlbiverkningar gäller inte de produkter med diklofenak som används på huden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.