Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det kommer bli ännu varmare” Foto: SVT/Fanny RenmanVisa alla (2)
Visa alla (2)

SMHI klass 1-varnar: Mycket höga temperaturer

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för “mycket höga temperaturer” hela veckan ut. Temperaturer på över 30 grader väntas på flera håll i landet.

– Nu är vi inne i en period med temperaturer som är mycket över det normala för årstiden under flera dagar i sträck. Det är därför SMHI går ut med de här varningarna, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

Risken för bränder i skog och mark bedöms på många håll vara stor eller mycket stor.

”Varm eller riktigt varm luft strömmar in över Sverige kommande dagar och från onsdag eller torsdag väntas maxtemperaturen överstiga 30 grader i stor del av Svealand och sydöstra Norrland samt norra Östergötland, och här finns en värmevarning utfärdad. I stor del av övriga landet väntas maxtemperaturen överstiga 26 grader”, skriver SMHI.

– De högsta temperaturerna kommer troligtvis nås på torsdag och då är det framför allt i sydöstra Norrland där kan det bli en bra bit över 30 grader, säger Maria Augutis.

”Ökad påfrestning på kroppen”

Så här definierar SMHI en klass 1-varning för ”mycket höga temperaturer”:

”Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper”.

Om den maximala dygnstemperaturen förväntas nå 30 grader eller mer fem dagar i följd, eller 33 grader tre dagar i följd, uppdateras varningen till en klass 2-varning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer