Foto: Arkiv/SVT

SMHI: Årets första tropiska natt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Natten till i dag var tropisk vid mätstationen Kuggören, vid kusten utanför Hudiksvall. Det var årets första tropiska natt i Sverige.1
– Det var den enda mätstationen som kom upp i en tropisk natt. Där var temperaturen som lägst 22,3 grader, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

En tropisk natt inträffar när temperaturen håller sig över 20 grader hela dygnet. Det är vanligare längre fram i juli och i augusti, men brukar förekomma lokalt även vid den här tiden av sommaren.

I går uppmättes även årets högsta temperatur, 32,8 grader, i Forse i Ångermanland.

– Det ser ut som att vi kommer att komma upp i dryga 30 grader även i dag, i ungefär samma område. Men vi får se om gårdagens temperatur slås i dag, säger Alexandra Ohlsson.

Klass 1-varning

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer, från i dag och fram till söndag, i ett bälte från Kalmar län och norrut på östsidan, upp till Stockholm.

I helgen drar lite svalare luft ner över Norrland och sänker temperaturerna där, medan värmen i söder ser ut att hålla i sig fram till på söndag.

– Ett mer omfattande regnområde drar in över Götaland och Svealand natten mot måndagen, för att sedan sprida sig upp över Norrland, säger Alexandra Ohlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.