Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska du ut på vägarna i mellandagarna kan det löna sig att vara försiktig, enligt SVT meteorolog Nils Holmqvist. Foto: SVT/Tilda Lindén

SMHI utfärdar flera gula varningar – snöovädret kan orsaka problem i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Blåsigt, snöigt och halt. Torsdagen kan bli besvärlig på flera håll och SMHI har utfärdat flera gula varningar i Svealand och västra Götaland.

Ett snöfallsområde har natten mot torsdag rört sig in över stora delar av Götaland och västra Svealand, skriver SMHI på sin hemsida. Gula varningar har utfärdats för att snön i kombination med friska vindar ”kan medföra problem i trafiken”. Totalt väntas omkring 5-10 centimeter nysnö.

I Bohuslän och österut, söder om Vänern och upp i Dalsland, är det enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson för tillfället ganska moddigt.

– Vi har haft en hel del avåkningar. Det är nog många bilister som kommer att mötas av, som man upplever, oplogade vägar, säger han i Morgonstudion.

För östra Svealand väntas snön övergå i regn till torsdagseftermiddagen och kvällen. SMHI har därför utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i norra Östergötland, Närke och delar av Sörmland.

– Det kommer vara lurigt även under morgondagen, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

I norr är kylan just nu påtaglig, med temperaturer ner mot 25-30 minusgrader lokalt. I de mellersta delarna av landet likaså.

Prognosen inför nyårshelgen visar för närvarande att ett ”djupt och omfattande lågtryck” med snö och blåsigt väder kommer att dra in och de mellersta delarna av landet skulle kunna få ”rätt besvärliga förhållanden”, enligt SMHI. Prognos är dock fortsatt osäker och kan komma att justeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.