SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Arkivbild. Foto: SVT, TT

SMHI utfärdar klass 1-varningar för tidigt snöfall

Publicerad

På tisdag eftermiddag och kväll kommer snön till norra Sverige. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för tidigt snöfall i Lappland.
– I den lägre terrängen kommer det 2–5 centimeter snö och i den högre 2–7 centimeter, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

SMHI:s klass 1-varning gäller tidigt snöfall. SVT:s meteorolog Nils Holmqvist säger att man inte hade varnat för ett liknande snöfall mitt i vintern, utan att det handlar om just tidig snö.

– Då kan man varna för lite mindre mängder, säger han.

Det ser ut att bli mestadels blötsnö och det finns risk för halka på vägarna.

– Om man inte bytt till vinterdäck så får man vara lite försiktig. Men å andra sidan att det snöar i oktober i norra Norrland är inte en stor sensation egentligen, säger Nils Holmqvist.

Snö kan ligga kvar på en del platser då det kommer nordostliga vindar och kall luft som drar ner över området.

– Man hinner väl kasta en snöboll innan den har töat bort.

Södra Sverige går mot varmt väder

I resten av landet ser det inte ut att komma någon snö. Men prognosen visar att det fram emot torsdag kan komma lite ner mot Dalarna, Härjedalen och Jämtland.

– Men det kommer vara ganska blöt nederbörd också så det är inte säkert att det lägger sig. Det får man se lite längre framåt.

De södra delarna av landet ser i stället ut att gå mot varmare dagar.

– Det kan bli ganska så höga temperaturer här bortåt måndag framför allt, i Sydsverige kan det bli uppåt 20 grader varmt, säger Nils Holmqvist.

TV: Så kommer snöfallet in över Lappland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer