– Det vi upplever nu är en övergång till varmare klimat, säger SMHI:s meteorolog Bengt Lindström. Foto: Johan Nilsson, TT

SMHI: Varmaste juli på minst 260 år

Uppdaterad
Publicerad

Med goda marginaler förutspår SMHI att årets julimånad kommer bli den varmaste juli på minst 260 år på många håll i landet.

– Vi kan också konstatera att den här sommaren kommer bli rekord för antalet 30-gradersdagar, säger SMHI:s meteorolog Bengt Lindström.

Temperaturmätningarna startade redan 1756 i Stockholm. Det rådande rekordet där är från 1994 med en medeltemperatur på 21,5 grader, och trots att det är lite mer än en vecka kvar på årets julimånad, har 2018 redan slagit den temperaturen.

– Vi är redan uppe i det på många håll och vi ser i prognoserna att det kommer bli väldigt varmt nästa vecka också, så det här värdet på 21,5 kommer att stiga. Och inget tyder på att prognoserna är fel, säger SMHI:s meteorolog Bengt Lindström till SVT Nyheter.

Skogsbränderna sommaren 2018

Kortvarigt svalt

Det har varit en aning svalare de senaste dagarna och på olika håll i landet har det också regnat. Men från och med nästa vecka blir det åter varmt. Framförallt i de sydöstra delarna av landet kan man förvänta sig drygt 30 grader. I Stockholms län har man utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer.

– Det som utmärker den här sommaren är att värmen håller i sig. Någon dag över 30 grader är inte märkvärdigt men det har varit otroligt ihållande, det är det som är sensationellt, säger Bengt Lindström.

Att värmen består på det här sättet kommer dock inte hjälpa de rådande bränderna.

– Även om regnet hjälper till en del kommer det återgå till väldigt höga brandrisker. Man kommer få kämpa hårt med bränderna och det kommer säkert uppstå fler, säger Bengt Lindström. 

Sommaren är inte kort

Det svenska värmerekordet är från 1933 och 1947, då uppmättes temperaturen till 38 grader. Ett par decennier senare, 1975, blev det 36,5 grader. Men om sommaren 2018 slår det återstår att se. Den har dock redan slagit rekordet i antalet 30-gradersdagar.

– Det här med att sommaren är kort får vi stryka i år, säger Bengt Lindström.

Det är framförallt från 80-talet som både vinter- och sommartemperaturerna började stiga påtagligt i Sverige, berättar Bengt Lindström. En trend man ser i hela Norden. Men det är nog klokast att avvakta innan vi helt omdefinierar begreppet ”svensk sommar”.

– Det vi upplever nu är en övergång till varmare klimat, sen är det svårt att veta var vi landar, säger Bengt Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet