SVT:s meteorolog: ”Det behövs ihållande regn”

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna fortsätter att rasa runtom i Sverige och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gått ut med att det enda hoppet för att få stopp på det är ett väderomslag.

Sval luft och ihållande regn är det som enligt SVT:s meteorolog är det önskvärda scenariot.

– Tyvärr ser det i stort sett helt tvärtom ut nu, säger Lasse Rydqvist.

Enstaka skurar kommer nu under dagen och morgondagen tillfälligt minska riskerna för nya skogsbränder. Men dessvärre är det inte tillräckligt mycket regn för att ta bort skogsbrandsvarningen.

– Vi har lite skurar nu i Norrland men det är som sagt tillfälligt och inget ihållande regn som man nu behöver, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist. 

Risk för åska

Utöver regnbristen och den varma temperaturen är det också risken för åska som oroar. 

– Om åskan slår ner i träd eller annan vegetation så kan det ta fyr, och det behövs väldigt lite för att det ska göra det nu när det är så pass torrt, säger Lasse Rydqvist.

”Inget hjälp av regn”

Det är stor brandrisk i nästan hela landet och prognoserna nu visar att det kommer fortsätta vara torrt. I Smålandsområdet och nästintill hela Götaland ser det dessutom kritiskt ut under helgen och hela nästa vecka. 

– Det kommer fortsätta vara riktigt varmt i Småland och man har inget hjälp av regn. Det önskvärda scenariot om sval luft och regn ser i stort sett helt tvärtom ut.

Prognosen kan ändras

Juli ska egentligen vara den regnigaste månaden på året i Sverige just för att den också är den varmaste. Varmare luft kan innebära mer fukt vilket ger intensiva skurar, berättar Lasse Rydqvist. 

Men samtidigt kan så långsiktiga prognoser som sju till tio dagar framåt också hastigt ändras.

– Tittar man så långt framåt är det absolut osäkert och prognosen kan komma att ändras. Och det är ju det alla hoppas på nu, säger Lasse Rydqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.