SMHI klass 1-varnar för regn och åska i södra och västra Sverige. Foto: TT

SMHI varnar för kraftigt regn i sydost

Uppdaterad
Publicerad

Höstvädret har anlänt efter den torra och heta sommaren, och det med besked. SMHI varnar nu för kraftigt regn och åska.

Ett nederbördsområde ska passera hela landet, men det blir i Götaland som regnmängderna blir som störst. Regnet börjar redan på torsdagen och väntas bli kraftigast på kvällen.

För delar av Skåne, Blekinge samt Kronobergs och Kalmar län utfärdar SMHI en klass 1-varning för stora mängder regn. Det kan även förekomma en del åska.

Brandrisk före blötan

Även i Götalands norra landskap och i östra Svealand kan det bli kraftigt regn under kvällen och natten – dock korvarigt. Men innan regnet når fram är det lokalt stor risk för bränder i skog och mark.

Störst risk för skogsbrand råder enligt SMHI just nu i Södermanland och längs kusten i Stockholms län.

Under fredagsdygnet är det mer osäkert var någonstans i landet de största regnmängderna hamnar. Det mesta talar för att det fortsatt är i södra Götaland, medan de norra delarna av landet kan få ganska soligt.

”Sommaren inte över”

Under helgen fortsätter det att vara ostadigt, främst i söder. Därefter kan det bli högsommarvärme igen med temperaturer långt över 20 grader, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen:

– Sommaren är verkligen inte över. Tvärtom väntar flera dagar med högsommarvärme. Blir vindarna de rätta kan det till och med bli upp till 25 grader varmt på vissa håll nästa vecka.

Fakta: varningsklasser

Varning klass 1: Besvärligt väder

Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Varning klass 2: Mycket besvärligt väder

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Varning klass 3: Extremt väder

Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.