Enligt SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir är den snabba vändningen i vädret oväntad. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftigt åskoväder sveper över stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad
Mörka moln är på väg upp över den norrländska kusten, och SMHI varnar för mycket stark vind och stora regnmängder. Vädret har slagit om snabbt och kallfronten bär även med sig blåst och åska.

Under fredagsmorgornen utfärdade SMHI en klass 1-varning för kraftig åska i Uppsalas-, Stockholms och Södermanlands län. Varningen är nu avlyst och ovädret har passerat området, men fortsätter norrut längs östkusten.

Den snabba vändningen i vädret var oväntad, även för SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

– I går torsdag trodde vi inte att vi skulle se så mycket aktivitet i regnområdet. Det är en oväntat kraftigt kallfront som drar in med mycket åska.

Varning för regn

Särskilt i Västerbotten kan det komma att regna kraftigt under kvällen, och SMHI har utfärdat en klass 1 varning för stora regnmängder. Det finns även varningar utfärdade i Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen för mycket hård vind med nederbörd.

Tora Tomasdottir råder folk att hålla sig inomhus och varnar för lättare översvämningar, kraftig blåst och blixtar. Olyckor relaterade till åska är ovanligt men förekommer – nyligen avled en kvinna till följd av ett blixtnedslag i Sverige.

– Åskan är farlig som den är, man ska inte gå ut på några öppna fält i den här typen av väder, säger hon.

Drar över hela landet

Redan under natten till fredagen regnade det kraftigt i Malmö, där det kom 23,1 millimeter regn enligt SMHI:s mätningar.

– Det är mycket nederbörd om man tänker på att allt regn kom under ungefär en timmes tid, säger Tora Tomasdottir.

Även i västra Sverige finns en klass 1 varning för mycket hårda vindbyar, vilket har fått musikfestivalen Way out west i Göteborg att senarelägga dagens insläpp av festivalgäster.

Kan bli ostadigt framöver

Tora Tomasdottir menar att det kan bli fortsatt ostadigt väder.

– Det står lite och väger mellan två alternativ. Antingen kommer en kallfront från väst som får det att bli fortsatt ostadigt med rejält mycket lägre temperaturer än vad vi hittills har haft, eller så trycks det undan av ett högtryck från Ryssland som får värmen att komma tillbaka.

En sak som är relativt säker framöver är att det inte blir några nya topptemperaturer i år, menar hon.

Här är den förväntade väderleken under fredagen:

Se hur skurarna rör sig just nu på SMHI:s radarbilder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer