Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regn och snö passerar mot nordost mes störst halkrisk där temperaturen ligger när noll grader, mellan de blå och gröna temperaturfälten. Foto: SVT

SMHI varnar för plötslig ishalka – stor påverkan på trafiken

Publicerad

SMHI har utfärdat nya gula vädervarningar – under torsdagen och fredagen kan plötslig ishalka drabba delar av Svealand och Götaland.

Under natten mot torsdag har ett område med regn och snö rört sig in över stora delar av Götaland och Svealand, och SMHI har utfärdat flera gula varningar.

– Under kvällen är det framförallt regn i östra Svealand som kan ställa till med ny ishalka när det regnar på kalla vägar och trottoarer. Det har tidvis varit ganska kraftigt regn och det kan bli ganska slaskigt och allmänt besvärligt, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Regn och snö drar in

Under natten mot fredag väntas ett nytt område med regn och snö dra in från sydväst.

– Det är nästan en upprepning från föregående natt, med risk för ishalka i ett stråk mellan Vänern och Mälaren samt risk för snöhalka i södra Värmland, säger Nils Holmqvist.

SMHI varnar för att halkan kan ha stor påverkan på trafiken och att det finns risk för förseningar inom buss- och flygtrafiken, samt risk för inställda avgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.