Under fredagen stiger yttemperaturen och därmed minskar ishalkan. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT & Martina Holmberg / TT

Flera trafikolyckor i morgonhalkan

Uppdaterad
Publicerad

En omkörningsolycka stoppade morgontrafiken på väg 70 mellan Avesta och Sala på fredagsmorgonen. På E4 mellan Markaryd och Strömsnäsbruk inträffade en singelolycka med en lastbil. I Norrköping inträffade en kraftig kollision mellan en traktor och en bil på fredagsmorgonen.

En omkörningsolycka stoppade morgontrafiken på väg 70 mellan Avesta och Sala på fredagen.

– Det är fläckvis glashalt här, det är nästan läskigt, säger frilansfotograf Niklas Hagman till SVT Västmanland.

Olyckan ska ha inträffat vid sextiden på fredagsmorgonen när en personbil körde om en lastbil och dessa kolliderade.

Ingen person ska ha skadats allvarligt, enligt polisen.

Olyckan som skedde under morgonrusningen påverkade dock trafiken som stoppades helt i södergående riktning under bärgningsarbetet.

Lastbilsolycka på E4

SVT Småland rapporterar på morgonen att en singelolycka med lastbil inträffade på E4 mellan Markaryd och Strömsnäsbruk strax före klockan sex på fredagsmorgonen.

Olyckan har stor påverkan på trafiken mellan trafikplats Markaryd N och trafikplats Strömnäs-Traryd.

Det finns ännu inga uppgifter på personskador. Enligt Trafikverket påverkas trafiken fram till klockan 07.30.

Skadade i Norrköping

En bil körde på fredagsmorgonen in i en traktor på avfarten från E4 vid Klockartorpet i Norrköping, enligt SVT Nyheter Öst.

Kollisionen var kraftig och två personer fick föras till sjukhus med oklara skador.

Olyckan orsakade stora köer ända ut till E4. Vägen in mot Norrköping var ett tag helt stängd.

Enligt räddningstjänstens inre befäl, Stefan Hagdahl, var det inte halt på platsen vid tillfället.

– Däremot var det dimmigt och kolsvart.

Vid halv åtta-tiden var vägen åter öppen, säger han.

Inställda skolskjutsar

Under fredagsmorgonen har det varit halt väglag runt om i Uppsala län. Det bussbolag som ansvarar för skolskjutsarna i Enköping tvingades därför ställa in flera avgångar.

– Vi var ute och provkörde i natt och konstaterade att det inte gick, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss till SVT Nyheter Uppsala.

Isvarning borta

På torsdagskvällen hade SMHI utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Värmland, Örebro, Västmanland och Dalarnas län. Den togs bort vid sjutiden på fredagsmorgonen.

Fakta varning klass 1 plötslig ishalka:

Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar.

Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3 milimeter eller mer inom sex timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.