Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka kring vaccinering mot TBE? Tillfördordnad statsepidemiolog Anders Lindblom vid Folkhälsomyndigheten svarar på frågor om sjukdomen. Foto: TT

Smittar genom fästingar – nu ökar TBE i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av fästingburna virussjukdomen TBE ökar i Sverige och finns nu i ett större geografiskt område än tidigare. Förra året konstaterades fall i elva nya kommuner – som tidigare inte haft smittspridning.

De är små men kan orsaka stora besvär. Högsäsongen för fästingar närmar sig och med det risken att smittas av TBE. Sjukdomen orsakas av ett virus och kan leda till inflammation i hjärnan. En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att antalet fall var forsatt många år 2022, men inte fler än rekordåret 2021.

– Hela trenden är att vi får fler fall successivt år till år, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.  

Förra året konstaterades totalt 467 fall i 117 kommuner. I elva av dessa har det inte tidigare rapporterats några fall.

– Spridningen i Sverige ökar. Från att ha varit framförallt lokaliserad till östkusten tidigare så sprider det sig västerut och norrut. Vi ser några nya kommuner där vi inte haft smittspridning tidigare år.

Här förekommer TBE i Sverige

Geografiskt finns en ökad risk att bli smittad från Dalälven, Gävle kommun, och söderut i Sverige. Hur stor risken är varierar mycket från kommun till kommun och ort till ort.

Finns det risk att förekomsten kryper mer norrut?

– Det har vi sett och det kan bero på klimatförändringar, ett varmare klimat, det är framförallt vid Östersjökusten det sprider sig norrut.

Hur kan man undvika bli biten av en fästing?

Hur många som kommer drabbas den här säsongen går inte att sia om. Men vistas man mycket i naturen, finns det en del saker att tänka på i förebyggande syfte:

– Det viktigaste är att se till att man inte blir fästingbiten. Heltäckande klädsel är ett bra sätt, ofta finns de i högt gräs. Sen är det viktigt att man tittar på kroppen och kläderna när man varit ute i naturen, säger Anders Lindblom.

Hur länge måste en fästing sitta för att smitta med TBE? Starta klippet och få svar på tre frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.