Foto: Wikimedia Commons/Scanpix

Smittpartyn håller epidemin vid liv

Uppdaterad
Publicerad

Förra året utbröt den värsta röda-hundepidemin sedan 1989. Antalet insjuknade gick från ett par fall om året till 50. Orsaken kan vara en medveten strategi att sprida sjukdomen.

Samtliga 50 fall av röda hund kunde kopplas till orten Järna utanför Södertälje, där den vaccinationsskeptiska rörelsen är stark. I stället för att vaccinera sina barn väljer många föräldrar att medvetet smitta dem för att de ska bli immuna.

Enligt tidningen ETC Stockholm visar sig smittspridningen vara välorganiserad. Tidningen skriver om att man på en lokal Facebookgrupp till och med ska ha annonserat efter sjuka barn för att anordna ”smittpartyn”.

”Tokigt att sprida smitta”

På Smittskyddsinstitutet är man mycket bekymrad över att föräldrar väljer att medvetet sprida smittan.

– I Sverige lyckades vi utrota röda hund. Om resten av världen hade vaccinationsprogram skulle sjukdomen inte ha funnits nu. Då är det tokigt om människor aktivt verkar för att sprida sjukdomen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, till SVT.

Därför anser Smittskyddsinstitutet att det är av högsta vikt att informera om sjukdomen och dess allvarliga biverkningar, speciellt för foster.

– Röda hund är en allvarlig sjukdom där risken att foster får hörselskador, hjärnskador och skelettskador är påtagligt hög. Förr när sjukdomen var vanlig rekommenderade man ofta abort, säger Anders Tegnell.

De flesta svenskar har ett skydd genom barnvaccinationsprogrammet som sedan 1982 inkluderar röda hund. Därefter försvann sjukdomen nästan helt.

Större skepsis i Järna

Nu har den alltså kommit tillbaka på bred front. Men mot bakgrund av biverkningarna efter andra vacciner, som till exempel Pandremix som länkats till narkolepsi, är det då inte förståeligt att föräldrar är skeptiska mot röda hund-vaccinet?

– Vaccinet mot röda hund är extremt välbeprövad på miljoner barn världen över. Det finns omfattande studier som visar att vaccinet inte har några allvarliga biverkningar, säger Anders Tegnell.

Den antroposofiska Vidarkliniken i Järna har gjort sig känd för att vara skeptisk mot vaccin. På rörelsens hemsida hävdar de dock att de inte tar ställning till om barn bör vaccineras eller inte utan att det är ett beslut föräldrarna själva får ta. Men de konstaterar att det bland befolkningen i Järna finns en större misstänksamhet mot vaccin än på andra håll i landet:

”Föräldrarna fattar beslut om hur de vill vaccinera och många i Järna känner sig tydligen tveksamma eller negativa, särskilt när det gäller just barn i låg ålder.”

SVT har utan resultat sökt en kommentar från Vidarkliniken.

Röda hund

  • Röda hund har i regel ett mycket lindrigt förlopp och många smittas utan att få några symtom överhuvudtaget (subklinisk infektion). Sjukdomsbilden karakteriseras annars av en lindrig övre luftvägsinfektion och ett hudutslag som först brukar uppträda i ansiktet och sedan sprider sig ner till bål och extremiteter. Utslaget är småfläckigt, rödaktigt och ej sammanflytande.
  • Klåda kan ibland förekomma hos vuxna. Lymfkörtlarna i nacken brukar ofta vara förstorade och ömmande. Ibland, främst hos kvinnor, uppträder inflammation i en till flera leder i armar och ben. Dessa besvär brukar gå över på några månader.
  • Det viktiga med röda hund är att sjukdomen kan orsaka fosterskador. En mottaglig kvinna, som smittas i tidig graviditet, löper stor risk att få missfall eller att föda ett barn med flera olika missbildningar i skelett, hjärna, ögon, öron med mera.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.