Smittskyddsprofessorn Jan Albert är övertygad om att vi kommer se fler pandemier i framtiden: ”Vi kommer i kontakt med virus som vi inte har gjort tidigare”. Foto: SVT

Smittskyddsprofessor Jan Albert om framtida pandemier: ”Kommer att komma”

Uppdaterad
Publicerad

I en text på DN debatt lyfts frågan om framtida pandemier, och vad Sverige och världen kan göra för att stå bättre rustat nästa gång vi står inför ett nytt virus.

För den dagen kommer. Det menar de elva virusforskarna som skrivit under artikeln.

– Det kommer att komma förr eller senare, säger Jan Albert, professor i smittskydd i SVT:s Morgonstudion.

Virus har egentligen inte blivit vanligare, men på sätt och vis har hoten ökat, enligt professorn.

– Jag skulle inte säga att virus har blivit vanligare, vi har hela tiden virussjukdomar som påverkar oss egentligen varenda vinter. Men det som har hänt är att vi lever tätare tillsammans, vi har bättre kommunikationer, vi utnyttjar områden av världen som vi inte har gjort tidigare och kommer i kontakt med virus som vi inte har gjort tidigare. Så på sätt och vis har hoten ökat.

Bör jobba långsiktigt

Viktigt är att ha en bättre beredskap och kunskap om virus, anser Jan Albert, som också menar att det bör finnas en medvetenhet om att det här kommer att hända igen.

Jan Albert anser också att man bör arbeta mer proaktivt istället för reaktivt.

– I relation till hur stor kostnad och sjukdom virus orsakar i samhället är resurserna som har funnits för virusforskning, inklusive läkemedel mot virus, inte tillräckliga. Nu har det gjorts en del, det är jättebra. Det vi vill lyfta fram är att det inte bara ska vara kortsiktigt. Att bygga upp kunskap kring virus och virusforskning tar decennier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.