Foto: OLIVIER HOSLET/TT

Astra Zeneca utökar sina vaccinleveranser till EU

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca utökar sina leveranser till EU. Företaget kommer att leverera ytterligare 9 miljoner doser vaccin mot covid-19 till unionen under första kvartalet, en ökning jämfört med vad som uppgavs förra veckan. Det skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på twitter.

Totalt uppgår det till 40 miljoner doser, vilket fortfarande är mindre än hälften från den ursprungliga överenskommelsen. Dessutom ska de börja skickas ut en vecka tidigare än planerat.

Enligt von der Leyen ska läkemedelsjätten också utöka sin tillverkningskapacitet i Europa.

Sveriges vaccinsamordnareRichard Bergstöm är positiv till beskedet om att Astra Zeneca kommer att leverera ytterligare 9 miljoner vaccindoser. Till SVT Nyheter säger han att det är en ”bra signal”, även om det är långt ifrån det tidigare avtalade antalet om 80 miljoner doser. 

– Om det här stämmer ger det lite hopp. Det är ett gott tecken, det visar på att vi kan lösa problemen och att vi har en konstruktiv dialog med företaget, säger Bergström.

– Det viktigaste är att få tag på alla vaccindoser vi kan få, och det är ett steg i en positiv riktning.

”Bådar gott inför morgondagens möte”

Först väntades Sverige få 1 miljon doser från Astra Zeneca i februari, vilket nu krympt till 400 000 utlovade doser, som sedan tidigare är tänkta att börja levereras den 8 februari. När och var de nya doserna kan levereras och komma svenskarna och de övriga EU-medborgarna till del återstår att se.

Richard Bergström sitter även med i EU-kommissionens förhandlingsgrupp som sedan tidigare har ett inplanerat möte med Astra Zeneca i morgon, måndag.

– Det här bådar gott inför morgondagens möte, vad vi kan förvänta oss, att det kan bli en konstruktiv dialog, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet