Sms-lån minskar – men ungas skuldsättning ökar

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som en ny rapport från Kronofogden visar att ärenden gällande sms-lån fortsätter att minska så ser myndigheten en ökning av den generella skuldsättningen bland unga.

-När vi tittar på ungdomar i allmänhet så ökar skuldsättningen bland de allra yngsta, trots att sms-lånen går ner, säger Jan Åkerlund, kommunikatör hos Kronofogden.

Sms-lånen lanserades som en enkel lösning som skulle få vardagsekonomin att gå ihop. Men för många blev det en mardröm som i vissa fall kan komma vara livet ut.

Skulder resten av livet

– Även om vi nu ser början på slutet när det gäller just den här typen av skuldsättning så är det många som fortfarande har problem och en del som kommer få dras med skulder från sms-lån resten av livet, säger Jan Åkerlund.

Sms-lånen fortsätter alltså att minska och de är främst bland unga mellan 18 och 25 år där problemen har varit stora. Från att ha stått för 40 procent av lånen har gruppen unga skärpt sig och landar i Kronofogdens nya rapport på 17 procent.

– Säkerligen beror det på att allt fler upptäcker att det inte är någon bra affär, säger Jan Åkerlund.

Erik Nordenström

erik.nordenstrom@svt.se

Fakta: Sms-lån

Under första halvåret i år fick Kronofogden in 14 281 ansökningar om betalningsförelägganden på grund av obetalda sms-lån. Det är en minskning med 10 procent jämfört med samma period i fjol.

Det är svårt att peka ut någon enskild orsak till minskningen, menar Kronofogden. Den nya konsumentkreditlagen, som inte längre gör något undantag för sms-lån när det gäller kreditprövning, har förändrat kreditgivningen.

Ungdomarnas andel av obetalda sms-lån fortsätter att minska. Sedan första halvåret 2007 har andelen 18-25-åringar som inte kan betala sina sms-lån minskat från 40 procent till 17 procent.

Kvinnornas andel ligger dock kvar på samma nivå som förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.