Rebecca Guiterrez Liljestrand arbetar med att förbereda prover som skall analyseras efter mutationer av coronaviruset SARS-CoV-2 i positiva Covid-19 prover. Samtliga regioner förutom Gotland och Västerbotten använder sig i dag av snabbtester – så kallad punktmutations-PCR. Foto: Johan Nilsson/TT

Så kan snabbtest bromsa spridningen av mer smittsamma virusvarianter

Uppdaterad
Publicerad

Snabbtest som isolerar enskilda mutationer kan hjälpa oss att snabbare upptäcka nya virusvarianter. Men hur effektiva är de? Och kan de verkligen hjälpa oss att bromsa spridningen av mer smitsamma varianter?

Att testa för nya virusvarianter är avgörande för att kunna sätta in rätt smittskyddsåtgärder i tid.

Det finns i dag bara en metod som med säkerhet kan avgöra vilken virusvariant en person är smittad med. Det handlar om så kallad sekvensering. En process där man i laboratorium kartlägger hela virusets arvsmassa.

Coronapandemin

I dag sekvenseras runt 10 procent av alla positiva coronatest i Sverige, men det tar ofta lång tid att få ett svar, ibland upp till flera veckor.

Snabbtest under utveckling

Därför pågår nu försök med så kallad punktmutations-pcr – ett slags snabbtest.

– En mellanvariant mellan att påvisa viruset och att kartlägga hela dess arvsmassa är att leta efter de viktigaste mutationerna och att göra det snabbare, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska Institutet.

Provtagningen skiljer sig inte från ett vanligt coronatest, det är fortfarande en pinne som förs upp i näsa eller svalg, men i stället för att ge utslag på om personen i fråga är smittad av coronaviruset kan analysen av provet alltså ge utslag på en särskild mutation.

De används i dag i 19 av 21 regioner för att försöka identifiera de kända mer smittsamma varianterna. Resultaten visar att de fungerar relativt väl när det gäller identifiering av den brittiska virusvarianten, men att de ännu inte är lika bra på att upptäcka den sydafrikanska eller den brasilianska varianten.

Men det finns förhoppningar om att testerna ska kunna fungera både snabbare och mer effektivt längre fram.

– Om laboratorierna klarar av att göra de här testerna över en natt eller så kan man snabbare ge information till smittskyddsläkarna om att titta extra på de fall som påvisar en variation och påbörja smittspårning. Det kan vara av stort värde, säger Jan Albert.

”Kan åstadkomma mer”

I region Västmanland har man använt sig av punktmutations-pcr sedan i slutet av januari. Proverna skickas till ett labb i Tyskland och svaren från testerna som skickats under veckans första dagar kommer redan på fredagen. 

Smittskyddsöverläkare Jan Smedjegård stämmer in i förhoppningen att de kan bli än mer effektiva längre fram.

– Kan man åstadkomma testning som ger möjlighet att inom något dygn få signal om att det är den ena eller andra varianten så kan man ju åstadkomma mycket mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet