Snabbt test för besked om adhd

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt test som tagits fram i Malmö kan ge hjälp att hitta adhd hos barn. Med stöd av testet kan också medicineringen mot adhd utvärderas.

Barnen som testas får se bilder på en datorskärm och ska så snabbt som möjligt berätta vad de ser.

-Det vi tar fasta på är inte vad de säger, utan den betänketid de behöver, berättar docent Siegbert Warkentin, verksam vid barn – och ungdomspsykiatriska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Komplement till utredningen

Betänketiden mäts i millisekunder och analyseras i ett datorprogram. Ju längre betänketider, desto mer talar för att barnet har adhd. Men testet ger inte ensamt besked om funktionsstörningen, utan är ett komplement till den utredning som alltid görs före en adhd-diagnos.

-Vad testet mäter är generella uppmärksamhetssvårigheter, ett av de klassiska symptomen vid adhd, säger Warkentin.

Till skillnad från mer subjektiva bedömningar i en adhd-utredning ger Malmöforskarnas test ett objektivt mått. Det ger också ett omedelbart svar, både på om barnet har svårigheter och om den medicin man ger är effektiv.

Till våren hoppas Malmöforskarna att testet ska kunna bli allmänt tillgängligt i vården. Själva ska de börja prova testet som hjälpmedel även vid andra neuropsykiatriska funktionsstörningar.

TT

Överaktiva och impulsiva

* Adhd står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Symptomen är bristande uppmärksamhet, överaktivitet och brist på impulskontroll.

* Till grundsymptomen tillkommer i bland språksvårigheter och svårighet att samordna kroppsrörelser.

* Flera procent av alla barn, populärt uttryckt ”en i varje klass”, har adhd. Störningen är vanligare hos pojkar än hos flickor.

* Adhd kan ge dåligt självförtroende som kan leda till ångest och depression.

* Ungefär hälften av dem som haft adhd som barn har kvar symptom i vuxen ålder.

Nationalencyklopedin och Sjukvårdsrådgivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.