Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hultqvist: ”Vi kommer se över hela vår krigsorganisation”

Peter Hultqvist (S): Snabbutredning om nytt militärt stöd till Ukraina klar i oktober

Publicerad

Regeringen fattade i dag beslut om ett uppdrag till Försvarsmakten och Försvarets materielverk att återkomma med förslag på hur ett fortsatt militärt stöd till Ukraina kan se ut. Redan den 25 oktober ska Försvarsmakten återkomma med en analys av vad Sverige kan bidra med, berättar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för SVT.

Enligt Peter Hultqvist måste Sverige och andra länder räkna med att behöva bistå Ukraina militärt under lång tid framöver. För en dryg vecka sedan berättade regeringen om Sveriges sjunde militära stödpaket på en halv miljard kronor, denna gång bestående av ammunition. Därmed uppfyllde man inte det som stått högst på Ukrainas önskelista: det hett eftertraktade artillerisystemet Archer.

I det nya sonderingsuppdraget ska Archer ingå som en eventuell del i ett framtida militärt stöd till Ukraina, men försvarsministern är tveksam till om det kan bli aktuellt.

– Vi har bara 24 gripbara Archer i den svenska Försvarsmakten i dag. Det är en väldigt liten nivå, och om vi skickar Archer till Ukraina så har det också en direkt påverkan på den svenska försvarsförmågan, så just det beslutet är inte enkelt, säger Peter Hultqvist.

M och KD: ”Game-changer”

Moderaterna och Kristdemokraterna har krävt att Sverige skickar Archer till Ukraina så fort som möjligt och flaggat för att detta kan ske om de vinner valet. De har menat att Archer skulle kunna vara en slags ”game-changer” i kampen mot Ryssland.

Peter Hultqvist återkommer till att en sådan åtgärd skulle försvaga det svenska artilleriförsvaret väsentligt. Archer är dessutom ett avancerat system som kräver särskild utbildning och underhåll för att det ska fungera. Han tycker också att det är olyckligt att skapa en politisk strid i denna fråga. Politisk enighet i just det här fallet särskilt angeläget, menar försvarsministern.

– Jag tycker inte att man ska göra stödet till Ukraina med enskilda vapensystem till en valfråga, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vapenexperten berätta om varför Ukrainas utrikesminister så gärna vill ha den svenska artillerisystemet. Foto: SVT/Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.