Försvarsminister Peter Hultqvist (S) menar att Ryssland bedriver ett allt mer aktivt spioneri mot Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT arkiv

Hultqvist (S): Ryskt spionage vid svenska ammunitionslager

Uppdaterad
Publicerad

Personer med kopplingar till Ryssland har observerats vid svenska ammunitionslager uppger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en intervju med Aftonbladet. Han berättar också om att det blivit ett allt större problem att drönare observerar militära övningar i Sverige.

– Vi har drönare som ständigt återkommer och vi har noterat olika händelser i den lokala geografin när övningsverksamhet äger rum. Det här är frågan om spioneri, inget annat, säger Hultqvist.

Enligt Aftonbladets uppgifter har man från rysk sida försökt skugga marinövningar på Västkusten där Sverige samverkar med Nato-länder som Storbritannien och USA.

Hultqust vill i intervjun med tidningen inte dra lika långtgående slutsatser men berättar om annat som det försämrade säkerhetsläget inneburit i praktiken på senare tid.

– Ryssland bedriver aktivt spioneri mot Sverige. Det handlar om rekrytering av spioner men också direkt informationsinhämtning vid militära övningar, olika typer av infrastruktur och militära operationer. Det här är en realitet som svensk allmänhet måste ha kunskap om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.