Ansiktsigenkänningsteknik kan komma att användas för att hitta eftersökta personer. Här i bild är förbipasserande på Drottninggatan i Stockholm. Foto: TT/SVT

Snart kan AI hjälpa polisen att hitta brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års utvärdering kan polisen snart börja använda ansiktsigenkänningsteknik för att hitta misstänkta brottslingar. Enligt ett dokument som SVT Nyheter tagit del av har Nationellt forensiskt centrum, NFC, planerat ett inköp av tekniken. Det enda som återstår är svar ifrån en rättsanalys.

Under de senaste åren har så kallad ansiktsigenkänning tagit ett stort kliv ut från science fiction-filmerna och in i verkligheten.

I bland annat USA och Storbritannien använder redan polismyndigheterna tekniken för att hitta misstänkta personer och efter flera års utvärdering planerar nu Nationellt forensiskt centrum, NFC, ett eget inköp av tekniken till Sverige. Det framgår av ett dokument som SVT Nyheter tagit del av.

– Vi ser fram emot att ta del av den tekniska utvecklingen, precis som i andra länder. Kan vi underlätta vår utredningsverksamhet så är det positivt, säger Pia Glenvik som är projektledare för kameraprojektet på polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Vill ha ett spårregister

Idag kan en övervakningskamera programmeras med eftersökta människor och i realtid slå larm när den känner igen rätt ansikte. Det här är ett system som redan används i bland annat i Kina, men i Sverige är det i första hand ett spårregister liknande de befintliga DNA- och fingeravtrycksregistren som polisen är intresserad av. I registret vill polisen samla signalement och oidentifierade ansiktsbilder från brottsplatser. Med hjälp av ansiktsigenkänning kan de sedan jämföra dem med bilder på misstänkta eller redan dömda.

– Om man har ett stort material att gå igenom och man har ett verktyg som kan hjälpa oss att sålla i det materialet så är det väldigt tidsbesparande, säger Pia Glenvik.

Krävs rättslig analys

Innan tekniken kan köpas in och börja användas krävs det dock svar från polisens rättsavdelning som just nu ser över förutsättningarna för ett spårregister av den här typen.

Med hänvisning till pågående utredning vill NFC i nuläget inte ställa upp på en intervju, men skriver i en kommentar till SVT Nyheter att de anser att tekniken är mogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.